Izvor:
20.03.2017 u 21:52
0

Američka i rumunska vojska pred vratima Rusije: POČELA AKCIJA „PROLEĆNA OLUJA“!

Američki nosač avion "USS Karter Hil", sa ukrcanim marincima vojske SAD uplovio je u vode Crnog mora gde zajedno sa rumunskom mornaricom učestvuju u vojnoj vežbi "Prolećna oluja".

Prema saopštenju američke združene komande u Evropi, jedan od ciljeva ove vežbe je "razvijanje međusobne saradnje i efikasnosti sa kolegama iz NATO članice Rumunije".

– "Prolećna oluja" američkim marincima pruža odličnu priliku za vojne vežbe u crnomorskom regionu, što je od neprocenjive važnosti za nas – rekao je Timoti Karter, komandir "USS Karter Hila".

U vojnoj vežbi, u kojoj će pored mornarice učestvovati i rumunska avijacija, svoj udeo imaće ukupno 1.200 vojnika dve zemlje, preneo je rumunski radio "Sosijedad Rumana".

Ratne igre za cilj će imati uvežbavanje rumunskih gradova na obali i kontrola regiona Crnog mora, dodaje taj radio, a prenosi "RT".

"Karter Hil" ima 400 ljudi u posadi i može da primi još 500 marinaca, koji se s broda do obale transportuju malim amfibijskim plovilima i helikopterima.

Prošle nedelje četiri NATO broda uplovila su u Odesu, ukrajinsku luku u Crnom moru. Trupe iz Poljske, Španije, Nemačke i Turske tamo će sprovoditi vojne vežbe sa ukrajinskim vojnicima sve do 20. aprila.

Sredinom februara, NATO je već održao vojne vežbe "PASSEX" u Crnom moru, zajedno sa kolegama iz Kanade, Španije, Rumunije i Bugarske. Vežbe su za cilj imale "taktičko manevrisanje, odbranu od napada iz vazduha, odbijanje aismetričnih napada neprijatelja iznad vode, isporuku važnog tereta helikopterom i slične vežbe", naveli su iz Alijanse.

Takođe u februaru, istočnidelovi Crnog more bili su poprište vojnih vežbi na čelu sa Rumunima, koje su nosile naziv "Morski štit", a u kojima je učestvovalo 16 ratnih brodova i 10 aviona koji su za cilj imali uvežbavanje "odvraćanja ruske pretnje".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, komentarišući učestale NATO vežbe na pragu ruske granice komentarisao da "Moskva pažljivo posmatra svaki korak tokom tih ratnih igara, i da je spremna na bilo kakve neželjene događaje".

U jeku tih vežbi oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je optužio NATO za mešanje u unutrašnje stvari Rusije i pokušaj provokacije i izazivanja konflikta.

– Upozoravam NATO alijansu da svojim vojnim manevrima predstavlja pretnju po globalnu bezbednost, a sve pod novoformiranim plaštom odbrane od navodne ruske pretnje – izjavio je ruski predsednik.

Otpužbe su stigle na sastanku Putina i viših pripadnika bezbednosne službe FSB. Ruski lider je rekao da poslednjih nekoliko godina "globalna sigurnost nije napredovala, već su pojedine pretnje postale samo ozbiljnije".

– NATO sa svojim novim zadatkom da spreči Rusiju je jedna takva pretnja. To je cilj koji se krije iza širenja vojnog bloka. To se i ranije dešavalo, ali su sada pronašli novo opravdanje za koje oni veruju da je ozbiljno – rekao je Putin.

On je dodao i da NATO "stalno provocira Rusiju i pokušava da je uvuče u sukob".

– Oni ulažu napore kako bi se mešali u naša unutrašnja pitanja sa ciljem destabilizacije društvenog i političkog poretka u Rusiji – rekao je.

Putin je rekao i da međunarodne terorističke grupe, koje su "de fakto terorističke armije" primaju "evidentnu podršku određenih država".

– Krvoproliće u velikom broju bliskoistočnih, afričkih i azijskih zemalja se nastavlja i u tome aktivno učestvuju međunarodne terorističke grupe. Oni primaju tajnu, pa čak i dirketnu podršku od pojedinih zemalja – rekao je danas Putin na sastanku sa bezbednosnom službom FSB.

Ranije je nekadašnji šef FSB, a danas na čelu bezbednosnog saveta, Nikolaj Patrušev izjavio da Rusija "poseduje dokaze da pojedine države i uticajne kompanije sarađuju sa teroristima".

– Nastavljamo da prikupljamo dokaze da neke države i veoma uticajne međunarodne kompanije sarađuju s terorističkim grupama. Govorimo o kupovini nafte i ostalih sirovina od terorista kao i plaćanja dozvola za proizvodnju i transport robe na teritorijama koje oni kontrolišu – rekao je Patrušev u intervjuu ruskoj "Gazeti".

Pokušaji NATO-a da sa Rusijom razgovara sa pozicije sile neće dati nikakav rezultat, već će samo dovesti do suprotnog efekta, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

Prema rečima Gruška, intenzivne vojne vežbe NATO-a u blizini granica sa Rusijom i povećanje snaga za brzo reagovanje Alijanse na Baltiku su "ozbiljan rizik za bezbednost Rusije".

– Ne radi se toliko o političkim odlukama koje su bile donete u Varšavi i koje su faktički transformisale politiku NATO-a prema Rusiji u politiku obuzdavanja. U suštini, NATO prelazi na šemu osiguranja bezbednosti iz vremena Hladnog rata i pokušava da razgovara sa Rusijom sa pozicije sile, što neće dati nikakav efekat – naglasio je Gruško.

Po njegovim rečima, glavno je da sada ova politika dobija "formu vojnog plana".

Gruško smatra da bi povećanje aktivnosti NATO-a duž ruske granice moglo izazvati nove konfrontacije i trku u naoružanju.

Stalni predstavnik Rusije je naveo da se nastavlja "približavanje vojne infrastrukture NATO-a".

– Radi se na modernizaciji mreže aerodroma, luka, puteva, eliminisanja birokratskih prepreka koje ometaju slobodno premeštanje snaga – dodao je Gruško.

blic.rs
Foto: pixabay.com,
Twitter/apohuy, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter