Izvor:
21.03.2017 u 21:22
0

Zbogom, Angela: MERKELOVA GUBI, ŠULC VODI ZA JEDAN PROCENAT!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/sulc.jpg?m=1466853812

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) sa Martinom Šulcom na čelu doživljava rast popularnosti i za nju bi, ako bi savezni izbori bili u nedelju, glasalo 32 odsto Nemaca, procenat više nego za demohrišćane, kancelara Angele Merkel.

SPD i demohrišćani su na istom nivou, aktuleno sa lakom prednošću socijaldemokrata. Savez demohrišćana i socijaldemokrata, ''velika koalicija'', ne osigurava više automatski kancelarsku poziciju Merkelovoj – izjavio je šef Instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA Herman Binkert.

Povod je bila anketa, prva posle izboar Šulca za šefa SPD.

http://images.happytv.tv/var/resizes/SVET/Merkel-02.jpg?m=1464400079

Sami Nemci su, međutim, u aktuelnoj anketi instituta Emnid sačinjenoj za ''Bild am Zontag'', rekli da bi oni, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, ponovo želeli Merkelovu.

Za Merkelovu bi glasalo 46 odsto Nemaca, a za njenog ''izazivača'', Šulca, 38 odsto, što je za njega pad od dva odsto u odnosu na početak februara.

Međutim, kako se nemački izbori približavaju, sa njima rastu i špekulacije o tome ko bi s kim mogao u postizbornu koaliciju, ako pobedi Šulc ili ako pobedi Merkelova, odnosno, njihove političke opcije.

Nemački Bundestag će, sudeći prema anketama, zasigurno drugačije izgledati i tu će se, po prvi put naći i poslanici ''Alternative za Nemačku'' (AfD), evroskeptici i desničari koji sebe nazivaju patriotama, i za koje bi, prema trenutnoj anketi, glasalo čak 11, 5 odsto Nemaca.

Za partiju Levica, naslednicu bivših istočno-nemačkih komunista, popularnu naročito među socijalno nižim slojevima, a takvih i nije baš malo u Nemačkoj, glasalo bi 8,5 odsto Nemaca, za Zelene, koje je nekada vodio bivši šef diplomatije Joška Fišer, a danas Džem Ezdemir, prvi Nemac turskog porekla na čelu jedne stranke, 6,5 odsto.

Sada se, međutim očekuje da i Liberali ponovo uđu u Bundestag. Za njih bi, pokazuje anketa, glasalo 6,5 odsto Nemaca.

Jedan deo Nemaca, naviknutih na blagostanje, desničari, razočarani u demohrišćane i socijaldemokrate, ali i u liberale, neopredeljeni i drugi će, ipak, poverovati u političku ideologiju ''AfD'', pošto poslednja istraživanja javnog mnjenja kažu da bi 11,5 odsto njih moglo glasati za tu partiju dobrostojećih muškaraca u skupim odelima i naglancanim cipelama.

Tako bi se ovi ultra desničari ili moderni konzervativci, kako sami sebe nazivaju, mogli od vanparlamentarne etablirati kao treća partija u Bundestagu, posle demohrišćana i socijaldemokrata.

Političari ''AfD'' su se žestoko sukobili sa ''rečenicom'' Merkelove da ''islam, u međuvremenu, pripada Nemačkoj''. ''AfD'' je uzburkala nemačku političku scenu, podelila društvo i uznemirila muslimane, a i sama Merkelova je zbog te partije zaradila zestoke kritike i prebacivanja da je svojom politikom otvorenih vrata prema izbeglicama ''ispeglala'' put za jačanje ''AfD''.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter