Izvor:
22.03.2017 u 02:11
0

Jens Stoltenberg: NATO NEISKORIŠĆEN U BORBI PROTIV TERORIZMA!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da se sa šefom Pentagona Džejmsom Matisom saglasio da postoji neiskorišćen potencijal NATO u borbi protiv terorizma.

On je pri tome mislio na obuku lokalnih snaga i jačanja njihovog kapaciteta kao što je, kako je naveo, Alijansa godinama radila u Avganistanu i na Balkanu.

Stoltenberg, koji boravi u prvoj poseti Vašingtonu od dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, rekao je Matisu da od bezbednosti u Evropi ima koristi i severna Amerika. "U vreme previranja, u vreme nesigurnosti, potreba za snažnim međunarodnim institucijama poput NATO je još veća. Stabilnost u Evropi je dobra za sve nas. Dva svetska rata i Hladni rat naučili su nas da su mir i stabilnost važni za Evropu, ali i za severnu Ameriku", rekao je Stoltenberg.

S druge strane, na dan kada je američki državni sekretar Reks Tilerson objavio da će preskočiti sastanak ministra spoljnih poslova NATO u aprilu, Matis je u razgovoru sa Stoltenbergom ocenio da transatlanska veza jača.

– Imamo veoma snažnu transatlansku vezu. Ona jača, odnosi ne ostaju isti, oni se uvek menjaju. U ovom slučaju, veza jača – rekao je Matis Stoltenbergu.

Američki državni sekretar Reks Tilerson neće prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO u aprilu u Briselu, ali će posetiti Rusiju istog meseca što izaziva zabrinutost među članicama NATO o posvećenosti Vašingtona Alijansi, prenosi AFP.

Umesto njega na sastanak će otići podsekretar Stejt departmenta Tom Šenon, rekao je ranije neimenovani američki zvaničnik za AFP koji je želeo da ostane anoniman.

Na pitanje novinara o tome kakvu će poruku Tilersonova odluka poslati NATO, Stoltenberg je dva puta odbio da odgvori.

Članice NATO bile su duboko uznemirene nakon što je američki predsednik Donald Tramp tokom kampanje nazvao Alijansu "zastarelom organizacijom".

Američki predsednik je kasnije zauzeo umereniji stav, ali je nastavio da kritikuje pojedine članice jer nisu isplatile dva odsto svog BDP-a za odbranu, kao što su obećale.

tanjug.rs
foto:
Twitter/RussiaInsider, wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter