Izvor:
22.03.2017 u 18:41
0

AUSTRIJA SE PRIDRUŽUJE HOLANDIJI: Uvodi zabranu okupljanja turskih političara pred referendum u Turskoj!

Austrijska vlada postigla je dogovor o uvođenju mogućnosti za zabranu vođenja strane predizborne kampanje na teritoriji Austrije, što su mediji nazvali "Leks Erdogan", pošto je reakcija na pokušaje turskog predsednika da kampanju za predstojeći referendum vodi i po dijaspori.

Izmena zakona treba, kako je najavljeno, da prođe skupštinsku proceduru do kraja meseca.

Prema tim izmenama, moguća je zabrana svih nastupa turskih političara u Austriji pred referendum u Turskoj, 16, aprila.

Iako je ovaj zakon namenjen za sprečavanje turske predizborne kampanje u Austriji, on će biti primenjivan i za slične slučajeve u budućnosti.

Naime, vlada ubuduće treba da dobije mogućnost zabrane nastupa stranih političara na tlu Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno radi na tekstu zakona, u kojem će se navesti, kao obrazloženja za zabranu, spoljnopolitički i međunarodnopravni razlozi, odnosno ako je sadržaj skupa suprotan ciljevima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Do sada su austrijske vlasti imale mogućnost da zabrane održavanje nekog skupa ako ugrožava javnu bezbednost ili mir.

Prema novom zakonu više neće, za otkazivanje stranih skupova na tlu Austrije, biti nadležne opštinske ili druge vlasti, već vlada.

Promenjen je i rok za prijavu protesta.

Do sada su protesti i okupljanja na javnim mestima morali biti prijavljeni najkasnije 24 sata pred početak, a ubuduće, kako je najavljeno, to će morati da se dogodi 48 sati pre održavanja.

Strani predizborni skupovi trebalo bi da se prijave čak i nedelju dana unapred, čime bi vlada dobila na vremenu da odluči da li će zabraniti okupljanje ili ga odobriti.

Izvor: Tanjug
Foto: rtvi.com, Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter