Izvor:
24.03.2017 u 19:22
0

ZVANIČNIK STEJT DEPARTMENTA U JASENOVCU: Mučno je gledati ustašku ploču!

Specijalni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Jazgerdi pozvao je u četvrtak u Zagrebu hrvatsku vladu da ubrza postupak povrata imovine preživelima, i dodao da je važno da vlada Hrvatske jasno osudi svaki govor mržnje.

Jazgerdi, koji se u Zagrebu sastao s više hrvatskih ministara i zvaničnika, a u petak posećuje Jasenovac gde je postavljena sporna ploča s ustaškim sloganom, takođe je u razgovoru s hrvatskim novinarima kazao da se nada kako će se nedavno osnovan vladin Savet za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima "pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima".

Američki izaslanik je rekao da je glavni razlog njegove posete Hrvatskoj pitanje povrata imovine preživelima holokausta.

– Razgovarali smo s ministarkom kulture, ministrom pravosuđa… tu smo u osnovi kako bi se video postignuti napredak u procesu povrata imovine preživelima holokausta. Naša glavna poruka glasi: želeli bismo da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživeli umiru svakoga dana – rekao je Jazgerdi, dodajući da je "postignut određeni napredak, ali on je prilično spor".

"Jevreji su ciljano istrebljivani"

– Osim pravnih razloga … a znamo da te razloge prihvata i vlada … pozivamo se i na moralne razloge. Reč je jedinstvenoj tragediji koja je zadesila čovečanstvo. To ne znači da i drugi nisu patili, naravno da jesu, desetine miliona ljudi ubijeno je u Drugom svetskom ratu, ali Jevreji su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija – rekao je Jazgerdi.

Na pitanje gde vidi prepreke ubrzavanju rešavanja slučajeva oduzete imovine, Jazgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako treba rešavati ta pitanja.

– Ne želimo hrvatskoj vladi da govorimo šta bi trebalo da napravi, možemoim sugerisati kako su postupale druge zemlje… mislim da je trenutno najveći problem s vraćanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo – kazao je i dodao:

– Nadamo se da hrvatska vlada ima političku volju da reši ta pitanja, mi Amerikanci smo optimistični. Jer, vremena je sve manje, preživeli holokausta koji su bili tinejdžeri u vreme Drugog svetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života. Postoji imperativ da se deluje što brže – rekao je.

Važno je da vlada reaguje

Upitan za komentar optužbi jevrejskih organizacija o revitalizaciji ustaštva, Jazgerdi je rekao da je "temelj američkih odnosa s Hrvatskom poštovanje zajedničkih demokratskih vrednosti".

– Mi smo prijatelji i saveznici, obvezali smo se na poštovanje demokratskih vrednosti. I u SAD-u ima incidenata govora mržnje, primera radi bilo je slučajeva skrnavljenja jevrejskih groblja, pretnji smrću jevrejskim udruženjima … kao što očekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga jer prihvaćamo demokratske vrijednosti, isto tako bismo očekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da napravi to isto, kao i od svih drugih država koje dele te vrednosti", rekao je američki izaslanik

Komentarišući nedavni marš krajnje desnice u središtu Zagreba na kojem je istaknuta i američka zastava kao znak podrške novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, Jazgerdi je rekao da je u saopštenju američke ambasade sve već rečeno o tome.

– Naravno da to osuđujemo, ne samo marš, već i isticanje američke zastave, to je govor mržnje i mi se od toga ograđujemo. Nećemo hrvatskoj vladi govoriti kako da se ponaša, ali svi mi delimo demokratske vrednosti … i Hrvatska i SAD su članice Organizacije za evropsku bezbednost i suradnju (OEBS) koja se temelji na zajedničkim demokratskim vrednostima. SAD je tu kao i svaka druga članica: kad su bili izbori u SAD su došli promatrači OEBS-a, a tako i treba biti – rekao je Jazgerdi.

Ploča HOS-a je uvredljiva

Upitan za komentar optužbi za antisemitizam pojedinih zvaničnika nove američke administracije, Jazgerdi je rekao da ne misli da je tome slučaj.

– Siguran sam da bi Bela kuća odbacila takvu karakterizaciju. Trampova administracija, kao i druge američke administracije, deli demokratske vrednosti – dodao je.

Jazgerdi bi u petak trebao posetiti Jasenovac u pratnji ministarke kulture Obuljen Koržinek, a odgovarajući na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim veteranima u ratu devedesetih na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan "Za dom spremni", Jazgerdi je podsetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sećanje na holokaust (IHRA).

– To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obeležavaju mesta sećanja, logori smrti u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca.

"Preživelima holokausta teško je da gledaju te simbole"

– Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživele holokausta i članove njihovih porodica … hrvatska vlada je osnovala Savet za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima … nadamo se da će se to Savet pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi delimo demokratske vrednosti s Hrvatskom. Teško je i mučno, pogotovo preživelima holokausta, da uopšte gledaju te simbole – rekao je Jazgerdi.

blic.rs
foto:facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter