Izvor:
28.03.2017 u 15:35
0

RUSKO TAJNO ORUŽJE: Jedna raketa „Cirkon“ može potopiti nosač aviona!

Rusi su napravili novu hipersoničnu krstareću protivbrodsku raketu "cirkon", sposobna da samo jednim udarom uništi nosač aviona.

Iz Kremlja navode da krstareća raketa razvija 6.000 do 7.400 kilometara na sat, što je pet do šest puta brže od brzine zvuka.

Mediji u Rusiji pišu i da će krstarica "Petar Veliki", čije se porinuće očekuje 2018. godine, biti naoružana upravo ovim raketama.

Eksperti upozoravaju da je projektil gotovo nezaustavljiv i navode kao primer da ona može potpuno da uništi "Kraljicu Elizabetu" i "Princa od Velsa", nosače aviona Britanske kraljevske mornarice.

Sadašnji protivraketni sistemi britanske mornarice opremljen je oruđem koje može da obara samo rakete brzine od oko 3.700 kilometara na satu, što znači da će biti potpunosti neupotrebljivi protiv "cirkona".

Ekspert za pomorsko ratovanje Pit Sendmen rakao je za "Sunday People" da je "odbrana od hipersoničnih projektila veliki izazov za površinske brodove".

– Malo je vremena da se reaguje i otkrije projektil. Čak i da eksplodira u blizini, toliko se energije oslobađa da bi brod svakako pretrpeo ogromnu štetu – naveo je Sendmen.

Krstareća raketa "cirkon" može da se lansira sa zemlje, sa nosača na moru ili sa podmornice, a građena je sa tehnološkim rešenjem pomoću kojeg meša gorivo sa vazduhom i to joj omogućava da razvije velike brzine, piše Daily Mail.

Poređenja radi, brža je od metka iz snajpera i za dva i po minuta prelazi oko 250 kilometara.

blic.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter