Izvor:
28.03.2017 u 21:55
0

NOBELOVKA NAPISALA POZORIŠNI KOMAD O TRAMPU: Glavni lik Mis Pigi, urla o američkom predsedniku!

Dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost Elfride Jelinek napisala je komad u kome se omalovažava američki predsednik Donald Tramp, prenela je agencija AFP.

Ljubitelji pozorišta u SAD imali su prilike da se delimično upoznaju sa njenim novim komadom, u kome je ona pokušala da razume Trampa i da razloži šta on govori o današem društvu.


Jelinekova je Austrijanka i dobila je najznačajniju književnu nagradu 2004. godine za roman "Profesorka klavira".

Njen novi komad nazvan "On the Royal Road: The Burgher King" pokušava da razjasni smisao nedavno završenih predsedničkih izbora u SAD.

Pozorišni profesionalci čitali su u ponedeljak taj komad pred publikom "Martin E. Segal Theatre" at City University of New York.

Kao i svi komadi Jelinekove do sada i ovaj je gusto napisan sa mnogo rečenica koje bi mogle da se označe kao ključne za delo.

"Kada sam prvi put pročitala tekst, imala sam osećaj kao da gledam u delo apstraktnog slikarstva", kazala je glumica Maša Dakić koja je čitala delo sinoć u Njujorku.

Glavni lik u komadu je Mis Pigi iz popularnog televizijskog serijala "Mapetovci".

U ovom slučaju ona je slepa, iz očiju joj lipti krv i ona urla o Trapmu.

"Tramp je uništio prošlost i oteo budućnost kako bi učinio sve da bude prisutan u svetu tvitera gde se oseća odlično", kazala je Jelinek.

Reditelj Stefan Džeparoski napominje da je postavio komad u kratkim segmentima kako bi ličio na najnovije vesti.

"Kako možete da uhvatite Trampa", zapitao se reditelj predstave i dodao. Ritam komada je ubitačan. Kao da vas neko non stop udara pesnicom. Nema vremena za razmišljanje" kazao je Džeparoški.

Gita Honeger je prevela komad Elfride Jelinek sa nemačkog na engleski. Ona rekla da je pobeda Donalda Trampa na izborima udarac za sve.

Premijera komada Elfride Jelinek zakazana je za oktobar u Hamburgu, u Nemačkoj.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Patriajudia, Twitter/ELLEUK,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter