Izvor:
29.03.2017 u 03:15
0

TRAMP NE MARI ZA EKOLOGIJU: Ukinuo Obamine propise o klimatskim promenama!

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas izvršnu uredbu kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promena, iz vremena bivšeg predsednika Baraka Obame.

"Moja administracija stavlja tačku na rat za ugalj", rekao je Tramp uoči potpisivanja dekreta.


Trampova administracija smatra da propisi o borbi protiv klimatskih promena iz Obaminog perioda ometaju u radu rudare i radnike koji se bave vađenjem nafte, prenosi Rojters.

Rojters je ranije preneo da će Tramp potpisati izvršnu uredbu kojom će poništiti niz propisa iz Obaminog perioda koji se tiču borbe protiv klimatskih promena, u nastojanju da poveća domaću proizvodnju energenata i podstakne otvaranje novih radnih mesta.

Aktivisti za zašstitu životne sredine, međutim, smatraju da je najnovija uredba opasna i obećavaju da će se obratiti sudu, prenosi agencija Rojters.

Na udaru Trampovog dekreta je prvenstveno Plan za čištu energiju Obame, kojim se od saveznih država zahteva da smanje emisiju ugljen-dioksida emitovanog iz energetskih postrojenja, kako bi SAD ispunile obaveze iz globalnog klimatskog sporazuma koji je gotovo 200 zemalja postiglo u Parizu u decembru 2015. godine.


Trampovim ukazom se, takođe, ukida zabrana zakupa ugljenosnog državnog zemljišta i menjaju propisi o ograničavanju emisije metana koji se oslobađa u proizvodnji nafte i gasa.

Tramp je dugo najavljivao ovaj potez, tvrdeći da će ukidanje tih propisa prouzrokovati novi bum u proizvodnji nafte, gasa i uglja, i da će pomoći otvaranju na hiljade radnih mesta, bez ikakve štete po vazduh i kvalitet vode u SAD.

"Krenućemo u drugačijem smeru. Prethodna administracija je devalvirala radnike svojim merama. Možemo zaštititi životnu sredinu, dok istovremeno pružamo ljudima posao", izjavio je jedan visoki zvaničnik Bele kuće novinarima uoči potpisivanja dekreta.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/cnbcafrica

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter