Izvor:
29.03.2017 u 22:20
0

„TROJANSKI KONJ U SRCU ZAPADA“ Kako je ovaj grad postao britanska prestonica Džihada!

U poslednje vreme je sve teže biti musliman u Velikoj Brtaniji, a naročito za one koji žive u naselju koje je postalo poznato kao "britanska prestonica džihadizma".

Prošle nedelje reporteri iz Britanije ali i inostranstva pohrlili su u Birmingem, kao da su čekali da se pojavi neki novi terorista.

Musliman Islam Isa je u tekstu za "Independent" opisao kako izgleda život u birmingemskom naselju Sparkbruk koje važi za stecište džihadista u Britaniji.

– Moj brat, koji živi u inostranstvu, iznenadio me je porukom u kojoj kaže da ga svi zapitkuju o Birmingemu. "Ime našeg velikog grada je ukaljano", napisao je. Ne radi se samo o našoj štampi, već i o međunarodnim medijima – kaže Isa.

On je rođen u Sparkbruku, oblasti o kojoj su nakon napada na Vestminsterskom mostu mnogi mediji pisali kao o terorističkom žarištu.

– Ubrzo nakon užasnih dešavanja u Londonu sam shvatio da sam kao Musliman iz Birmingema sada opterećen duplim teretom. teško je kada neko stereotipizira tvoju kuću i religiju na taj način, ali ja i dalje verujem da moj identitet predstavlja dvostruku privilegiju – rekao je on.

On smatra da je rešenje za sprečavanje da muslimani iz Birmingema postanu radikalizovani taj da se država pozabavi pitanjima zapošljavanja i većeg ulaganja u obrazovne institucije kako bi mladi ljudi imali više mogućnosti u životu.

– Umesto da upiremo prstom u određenu rasu i religiju treba da primetimo da su ove oblasti među najzapuštenijim u Birmingemu. Stanovnici Sparkbruka žele da razgovaraju o poslovima, problemima stanovanja i centara za mlade, a ne o ekstremističkim idejama. Ove oblasti su raznolike, pune crkava, džamija i gurdvara. Radikalizacija se ne odvija u njime, već preko interneta i granice – rekao je Isa.

Sparkbruk je naselje u kome je više od 70 odsto stanovnika muslimanske veroispovesti. On je u poslednje vreme postao sinonim za islamski ekstremizam u Britaniji jer svaki 10. osuđeni islamski terorista dolazi iz tog kraja.

Prvi britanski terorista inspirisan Al Kaidom Moinal Abedin je osuđen na 20 godina zatvora 2002. godine nakon što je svoju kuću u Sparkbruku pretvorio u fabriku za pravljenje bombi.

Neke od hemikalija koje su zaplenjene kad je uhapšen korišćene su u smrtonosnim napadima na London 2005. godine.

I Kalid Masud, napadač koji je prošle nedelje usmrtio četiri osobe u Londonu imao je stan u Birmingemu.

Kako je zapravo ovo birmingemsko naselje postalo prestonica terora u Londonu?

Eksperti za bezbednost ukazuju na činjenicu da mnogi muslimani koji žive u Birmingemu vode poreklo od podeljenog regiona Kašmira, koji je centar beskonačnog teritorijalnog sukoba između Pakistana i Indije.

Tokom 90-ih godina prošlog veka militanti koji se bore za nezavistan Kašmir putovali su u Birmingem da prikupe novac i inspirišu lokalne muslimane da se priključe borbi. Mnogi od osuđenih džihadista iz grada su se zatim preko ovih kašmirskih militantnih grupa učlanili u Al Kaidu.

Međutim, to nije jedini razlog zašto je Birmingem postao sinonim za ekstremizam. U ovom gradu se desio takozvani skandal sa "trojanskim konjem" kada su militantni muslimani pokušali da se infiltriraju u državne škole i da nametnu islamističku agendu.

Ova kontroverza je rezultirala istragom 2014. godine. Gradsko veće je priznalo da je pokušalo da prikrije skandal u strahu od toga da će biti optuženo za rasizam.

Laburističke vlasti ovog grada optužene su da ignorišu pojavu ekstremizma iz političkih razloga, jer većina muslimana podržava Laburističku stranku.

Izvor: Blic
Foto: YouTube Printscreen/Patrick Jakubowski

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter