Izvor:
25.05.2016 u 01:03
0

DOJČE VELE: Ako Merkelovoj PROPADNE izbeglička politika, biće joj ugrožen položaj u Nemačkoj

Angela Merkel neće odustati od dogovora oko izbeglica s Turskom, bez obzira na sve drskosti koje stižu iz Ankare. Nemačka kancelarka jednostavno nema drugu alternativu, smatra Jens Turau. Prijateljski, tako je kako se priča, predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak primio u Istanbulu nemačku kancelarku Angelu Merkel, prenosi Dojče vele.

To je prava umetnost, jer je njegov savetnik Jigit Bulut pre sastanka s kancelarkom otvoreno u intervjuima pretio da bi Turska mogla da odustane od sprovođenja dogovora s Evropskom unijom ukoliko se njegovoj zemlji u predstojećim razgovorima ne izađe u susret.

Turska puca od snage – te izjave mogu se možda shvatiti i kao iracionalne, ali za Merkel je to jednostavno realnost koju je već odavno morala da primi k znanju – navodi Dojce vele.

Njoj je Turska potrebna, u ovom trenutku dogovor sa Erdoganom u izbegličkoj politici nema alternativu i on to zna i s užitkom slavi svoju novu moć. Za to postoje i primeri, vidljivi svakodnevno: pravosudni rat protiv nemačkog satiričara Jana Bemermana (i brojnih drugih), hapšenja novinara, ukidanje imuniteta kurdskim poslanicima u turskom parlamentu kako se i oni strpali u zatvor…

Već je spremna pozornica i za sledeći Erdoganov adrenalinski nastup: naime, početkom juna u Bundestagu će se raspravljati o rezoluciji o turskom genocidu nad Jermenima i već sada se sa priličnom sigurnošću može očekivati sledeći izliv besa. Erdogan sve to naravno ne radi samo sa ciljem da bi razljutio Nemačku i druge članice EU, ali Merkel mu je u politici prema izbeglicama dala dodatnu moć. Neko kao što je Erdogan, ne okleva da tu moć i iskoristi.

Za publiku kod kuće, Merkel se u nedelju, već na početku posete Istanbula, sastala s predstavnicima civilnog društva – ali ne i sa kurdskim predstavnicima i progonjenim novinarima. U intervjuima je izrazila zabrinutost zbog polarizacije političke situacije u Turskoj i odmah na brzinu dodala kako ne odustaje od dogovora u vezi s izbeglicama. Postavlja se pitanje šta sada? Nakon razgovora s Erdoganom jasno je samo da taj susret nije mogao da razjasni sva otvorena pitanja i da je vrlo neizvesno da li će 1. juna zaista biti liberalizovan vizni režim za turske građane, navodi Dojče vele i dodaje da se to znalo i pre sastanka u Istanbulu.

Već je mnogo toga napisano o tome kako se Merkel "predala" u ruke egocentričnog turskog predsednika. Kancelarka nije preterano romantična, ona se ne libi ni vođenja politike čiji je cilj ostvarivanje sopstvenih interesa, a njena trenutna računica glasi: šteta koja nastaje ako propadne dogovor sa Erdoganom, veća je nego gubitak verodostojnosti do kojeg je već došlo – zato što i dalje prijateljski razgovora s vlastodršcem u Turskoj.

To možda zvuči cinično, ali je trenutno možda jedino što kancelarki preostaje. Ako propadne njena evropska izbeglička politika (ili bar ono što je od izvornog plana još preostalo), onda je ugrožen i njen položaj u Nemačkoj, a to ona, nakon deset godina provedenih na kancelarskoj dužnosti, jednostavno ne želi da doživi, navodi se u tekstu.

Tanjug
Foto: Twitter/NDL Editor

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter