Izvor:
04.04.2017 u 13:46
0

Evropska Unija saglasna: BUDUĆNOST U SIRIJI NE MOŽE BITI KAO PROŠLOST, ASAD MORA SA VLASTI!

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije ponovili su stav da sirijski predsednik Bašar al-Asad ne može ostati na vlasti nakon političke tranzicije u zemlji.

"Ne može biti održivog mira u Siriji pod aktualnim režimom", navodi se u zaključcima sa redovnog sastanka u ponedeljak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, prenosi Hina.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je nakon sastanka da je nakon šest i po godina rata potpuno nerealno misliti da će budućnost Sirije biti ista kao prošlost, ali da je ta odluka na Sirijcima.

U zaključcima Saveta EU izražava se zgroženost zbog situacije u Siriji i "humanitranih, sigurnosnih i političkih posledica sukoba koji traje već sedmu godinu".

Kako se navodi, trenutno je potrebna pomoć za 13,5 miliona Sirijaca, od kojih je 6,3 miliona prognano unutar zemlje, 5 miliona se nalazi u susednim zemljama, a 1,5 miliona ljudi je "pod opsadom".

U strategiji za Siriju, koju su ministri usvojili, sirijski režim i njegovi saveznici poput Rusije pozivaju se da prekinu neprijateljstva i omoguće dostavu humanitarne pomoći u celoj zemlji.

Strategija EU-a sadrži šest ciljeva, koji se odnose na okončanje rata i političku tranziciju u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti, na dostavu humanitarne pomoći, jačanje demokratije ljudskih prava, slobode govora i jačanje civilnog društva, na odgovornost za ratne zločine, kao i podršku sirijskom stanovništvu i društvu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Mogherini, Wikimedia, Buka

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter