Izvor:
26.05.2016 u 19:22
0

ŠVAJCARSKA: Slučaj koji je pokrenuo nacionalnu debatu i uzburkao strasti

Obrazovne institucije jednog švajcarskog kantona presudile su da nijedan učenik ne sme iz religijskih razloga odbiti rukovanje sa svojom profesorkom.

Presuda koja je donesena u Kantonu Bazel odnosi se na dvojicu muslimanske braće, tinejdžera, koji su prošlog meseca odbili da se rukuju sa profesorkom samo zato što je žena. Ovo je izazvalo negodovanje javnosti i sud je morao da se uključi u čitav slučaj.

Braća su tada izjavila da je fizički kontakt sa ženom zabranjen u njihovom shvatanju islama.

Međutim, sud je presudio da se to kosi za zakonima Švajcarske i njihovi roditelji će biti kažnjeni novčanom kaznom od 5, 000 švajcarskih franaka (oko 4,500 evra) ukoliko dečaci i dalje budu odbijali da se pozdrave sa profesorkom na uobičajen način pozdravljanja u švajcarskim školama.

Neposredno posle ovog incidenta, učenici su bili oslobođeni od rukovanja , što je čest način pozdrava i iskazivanje poštovanja prema profesorima, dok se lokalne vlasti ne pozabave ovim pitanjem.

Odluka koja je donesena juče i kojom se propisuje novčana kazna za nepoštovanje ovog običaja, obrazložena je sledećim rečima – Poštovanje javnog interesa za jednakošću polova između muškaraca i žena, i potrebe za integrisanjem stranaca u društvo smatramo da značajno prevazilazi slobodu ovih učenika na da se ponašaju prema svojim osećajima i pravilima religije –

Sud dalje obrazlaže i da je odbijanje rukovanja sa ženskom osobom iz religijskig razloga odvojeno od drugih načina ispoljavanja religije kao što je nošenje marama ili odbijanje časova plivanja.

Ova odluka se se zasniva na potrebi shvatanja da je socijalni gest rukovanja važan za kasnije zapošljavanje tih učenika i uopšte za njihovo funkcionisanje u jednom multikulturalnom društvu.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter