Izvor:
27.05.2016 u 19:03
0

UNHCR UPOZORAVA SVET I ZAHTEVA REŠENJE: Ovako izleda smeštaj za izbeglice (FOTO)

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) izrazila je danas zabrinutost da su migranti i izbeglice iz kampa u Idomeniju premešteni na mesta u kojima su "uslovi ispod standarda" i pozvala grčke vlasti da što pre nađu drugo bolje rešenje.

Neki migranti i izbeglice smešteni su u napuštenim skladištima i fabrikama, nemaju dovoljno hrane, vode, toaleta, tuševa, niti struje, navela je na konferenciji za novinare u Ženevi portparolka UNHCR Melisa Fleming.

"Pozivamo grčke vlasti da, uz finansijsku podršku EU, što pre pronađe alternativna mesta", kazala je Fleming.

UNHCR je, takođe, izrazila zabrinutost da su pojedine porodice razdvojene tokom izmeštanja iz Idomenija, ali je dodala da je taj proces obavljen bez upotrebe sile, preneo je AP.

Grčke vlasti su juče saopštile da su u potpunosti ispraznile veliki kamp u Idomeniju i migrante rasporedile u druge kampove na severu Grčke. Ovaj privremeni kamp nedaleko od makedonske granice postojao je mesecima, a u jednom trenutku u njemu je boravilo čak 12.000 ljudi.

U trodnevnoj operaciji učestvovalo je veliki broj grčkih policajaca, a međunarodnim medijima i aktivistima bio je zabranjen ulazak u kamp.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas je u intervjuu za Mega TV rekao da je evakuacija Idomenija bila prioritet kako bi se izbegla sramtno poređenje sa favelama.

Kako prenosi grčka agencija ANA, Muzalas je najavio da će uskoro biti evakuisani i kampovi na nekadašnjem atinskom međunarodnom aerodromu Elinikon i u luci Pirej.

Pogledajte u kakvim uslovima žive migranti:

migranti

kamp

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/ MSF Sea/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter