Izvor:
28.05.2016 u 20:28
0

UNESKO UPOZORAVA: EU ne sme dozvoliti rasizam i netoleranciju!

Evropska unija ne sme dozvoliti bilo koju vrsta rasizma i netoleranciju, izjavio je danas nekadašnji generalni direktor UNESCO Federiko Major.

Major je na okruglom stolu "Romi ili šta znači biti Evropljanin" kazao da je veoma zabrinut što u mnogim zemljama u Evropi danas ekstremisti dolaze do moći, te da su takođe prisutni fanatizam i fašizam.

"Moramo se setiti šta se sve dešavalo 1937. i 1939. godine, a naročito posle 1939. Moramo da naučimo lekcije iz prošlosti i kažemo ''ne'' svakoj vrsti rasizma i netoleranciji", rekao je Major.

On je dodao da treba težiti poštovanju osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na religiju, dostojanstvo i da bi u poštovanju tih principa svi trebalo da budu jednaki.

Prema njegovim rečima, Romima je potrebna politika inkluzije i "otvorenih ruku".On je naveo da je današnji sastanak, koji organizuje Evropski centar za mir i razvoj zbog toga veoma važan, te da nema mira bez pravde, kao i razvoja bez mira.

"Osnovna ljudska prava treba da nam budu vodič za politiku i aktivnosti u EU", poručio je nekadašnji generalni direktor UNESCO.

Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN, međunarodna obrazovna i istraživacka organizacija iz akademskog sistema UN, u saradnji sa Luksemburškim institutom za evropske i medunarodne studije organizovala je medunjarodni okrugli sto "Romi ili šta znači biti Evropljanin".

Inače, diskusija na tu temu je deo međunarodnog programa ECPD "Putevi ka miru i stabilnosti na Balkanu".

Vodeći međunarodni i domaći akademski strucnjaci iz različitih zemalja i međunarodnih i regionalnih institucija, zajedno sa romskim udruženjima imaće za cilj da uspostave stabilan dijalog u vezi zaštite kulturne baštine Roma, ali i problemima Roma kao pokazatelj neuspeha politike proširenja EU.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/SaudiMonarchy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter