Izvor:
24.04.2017 u 02:02
0

RUSI IZBUŠILI DANCE: Hakeri Moskve hakovali mejlove danske obaveštajne službe!

Rusija je u toku 2015. i 2016. hakovala danske vojne službe i omogućila pristup mejlovima zaposlenih u tim službama, izjavio je danas ministar odbrane Danske Klaus Hjort Frederiksen!

On je to rekao za danski list "Berlingske", prenosi Rojters. Kako navodi agencija, izveštaj o tome je objavljen u vreme kada je nekoliko vlada zapadnih zemalja, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, optužilo Rusiju da je hakovanjem pokušavala da utiče na izbore u SAD – optuzbe koje je Moskva u više navrata odbacila kao neosnovane.

U izveštaju jedinice za sajber bezbednost u okviru Danske vojne obaveštajne službe, navodi da je "strani akter" špijunirao protiv danskih vlasti i dobio pristup dokumentima koja nisu pod oznakom "poverljivo". Iako država nije imenovana u izveštaju, ministar Frederikson rekao je da je to bila Rusija.

Povezan je sa obaveštajnim službama ili centralnim organima ruske vlade i neprestana je bitka pokušaj da ih držimo na odstojanju – rekao je on.

Portparolka danskog ministarstva odbrane potvrdila je da je ministar tačno citiran, ali je dodala da on za sada to neće dalje komentarisati. Agencija navodi da pres službe zvaničnog Kremlja nisu bile dostupne za komentar o izveštaju. Frederikson je rekao i da je hakovanje podataka bilo moguće zbog nedovoljne bezbednosti mejlova koji su sadržali podatke koji nisu poverljivi, što je od tada usavršeno.

Grupa koja je izvršila hakovanje, to je učinila pod nazivom "APT28" odnosno "Fensi Ber" (Fensi medved) i bila je jedna od dve grupe koje su navodno ilegalno ostvarile pristup mejlovima američkih Demokrata prošle godine, navodi agencija pozivajući se na danski list.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter