Izvor:
24.04.2017 u 15:51
0

OVO SU NAJBRUTALNIJI EKSTREMISTI U EVROPI: Borbe su učvrstile naš drugarski odnos!

Parole protiv stranaca francuskog Nacionalnog fronta osnažile su ultradesničare i u susednoj Švajcarskoj. Prvi put posle deset godina militantne grupacije u Romandiji (deo Švajcarske u kome većina govori francuski jezik) ponovo beleže priliv novih članova, koji sve otvorenije izražavaju mržnju prema muslimanima i levici.

Novi ekstremisti iz zapadne Švajcarske blisko su povezani sa istomišljenicima u Francuskoj, s kojima zajednički organizuju demonstracije, fudbalske turnire i borbene treninge u tajnosti.

Među njima se posebno ističe organizacija Helvetski otpor (Resistance Helvetique), osnovana 2014. u kantonu Vale, koja danas ima ogranke u kantonima Ženeva, Vo i Frajburg. Ciljevi organizacije: ukidanje prava na azil, uvođenje smrtne kazne i ukidanje svih partija.

Neorasisti u tajnosti organizuju brutalne borbene treninge (poslednji put prvog aprila). Na video-snimku se vidi kako ekstremisti iz Francuske i Švajcarske napadaju jedni druge.

Borbe su učvrstile naš drugarski odnos – saopštili su na Fejsbuku.

Drugi sastanci su manje nasilni, ali su politički utoliko radikalniji. Prošlog leta, na sastanku u Ženevi, Alegzandr Gabrijak iz Francuske držao je govor mržnje protiv neistomišljenika. On je osnivač jedne neofašističke omladinske organizacije, a ranije je bio političar u Nacionalnom frontu. Godine 2011. isključen je iz partije zbog nacističkog pozdrava i uvredljivih tirada na računa Jevreja.

Helvetski otpor je samo deo mreže rasističkih organizacija u zapadnoj Švajcarskoj. I druge grupe beleže priliv novih članova, naročito “Jednakost i pomirenje” (Egalite et Reconciliation Suisse), koja ima gotovo 14.000 pratilaca na Fejsbuku.

Uprkos bezazlenom nazivu, reč je o internacionalnom pokretu čije su pristalice fanatici, a koji je osnovao pisac Alen Soral, poznat po antisemitskom raspoloženju. I on je godinama radio za Nacionalni front.

Vođa švajcarskog ogranka, čije ime švajcarski “Blik” nije objavio, organizovao je proteklih godina streljačke vežbe za istomišljenike. Pre oko godinu dana ženevska policija je izvršila raciju u njegovom stanu i zaplenila nekoliko desetina komada oružja – kalašnjikove, jednu pumpericu, automate, jednu jurišnu pušku, 30 karabina i municiju.

Izvor: Blic
Foto: Facebook/Resistance.helvetique

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter