Izvor:
28.04.2017 u 08:05
0

Američki admiral zabrinut: KRIZA SA SEVERNOM KOREJOM JE DOSTIGLA VRHUNAC!

Visoki zvaničnik američke mornarice rekao je danas da je kriza sa Severnom Korejom dostigla vrhunac, ali je odbio da je uporedi sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine.

Komandant američke Pacifičke komande, admiral Heri Heris rekao je pred Odborom za oružane snage američkog Senata da je kriza "stvarna" i da ne sumnja da severnokorejski lider Kim Džong Un namerava da napravi nuklearnu raketu koja može da dosegne kopno SAD.

Heris je rekao da američke obaveštajne službe nisu sigurne koliko je Severna Koreja napredovala u razvoju nuklearnog i raketnog programa. On je dodao da u tom slučaju nije pitanje "da li" nego "kada" i da on "nema sumnje" oko toga.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da su sve mogućnosti otvorene, uključujući vojni napad, kako bi se Severna Koreja sprečila da ostvari pretnje SAD-u i američkim saveznicima na Dalekom istoku.

Američki zvaničnici su saopštili da preventivan napad nije izgledan i da SAD nastoje da izvrše pritisak na Pjongjang uz pomoć Kine, od koje je Severna Koreja ekonomski zavisna, pošto s njom obavlja 90 odsto trgovinske razmene.

Heris je rekao da težnje Severne Koreje da izradi rakete dugog dometa s nuklearnim bojevim glavama štete izolovanom severnokorejskom narodu, ali da ne treba očekivati da će se ljudi u toj zemlji pobuniti i svrgnuti Kima jer ga mnogi poštuju i smatraju "božanskim kraljem".

U suprotstavljanju Severnoj Koreji najvažnije je da SAD budu vođene snažnom odlučnošću, kako javno tako i privatno, kako bismo Kim Džong Una urazumili, a ne oborili na kolena – rekao je američki admiral.

SAD su, da bi pokazale svoju moć, poslale nosač aviona Ju-Es-Es Karl Vinson ka Korejskom poluostrvu, a američki protivvazdušni raketni sistem postavlja se u Južnoj Koreji.

Heris je rekao da ima adekvatne snage da "noćas ratuje" protiv Severne Koreje ako bude neophodno, ali da ne bi mogao da odbrani Južnu Koreju ako bi bila napadnuta hiljadama artiljerijskih projektila.

U Južnoj Koreji se nalazi oko 28.500 vojnika SAD.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/Reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter