Izvor:
10.05.2017 u 20:01
0

MARK ZAKERBERG JE PREDSEDNIK SVETA: Zaposleni otkriva mračne tajne Fejsbuka!

Jedan zaposleni u fejsbuku anonimno je progovorio o vezi između stvarnog stanja u ovoj kompaniji i scenarija iz novele, odnosno filma "Krug".

Rekao je da je stanje u kojem osnivač 'vlada', kontroliše zaposlene, njihovu privatnost i korisnike, sasvim dobar prikaz onog što se stvarno događa u današnjem svetu.

Film "Krug" snimljen je prema noveli Dejva Igersa iz 2013. godine. Radi se o firmi koja liči na Fejs, a čiji vlasnik vremenom počinje da zloupotrebljava informacije o zaposlenicima i korisnicima, te im ograničavati slobodu. Isti slučaj imamo s Facebookom koji oglašivačima prodaje informacije o nama.

Druga paralela je povučena između osnivača virtuelne kompanije Me Holanda i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, jer su se obojica nakon stvaranja tehnološkog carstva počela zanimati za proces demokratije.

Mae Holland tako želi da svaki novi korisnik automatski bude registrovan za glasanje i onda glasa putem te društvene mreže. Zakerberg je, podsetimo, ove godine na turneji širom SAD-a, što je podstaklo šuškanja o njegovim budućim političkim angažmanima.

Iako nije najavio da će se zaista kandidovati za nešto, počeo je da promoviše stav da bi Fejsbuk trebalo da čini više u tome da korisnici budu aktivni u politici i da izlaze na izbore.

Treća bitna veza je prenos uživo. Dok je Fejsbuk uveo Fejbuk lajv, mreža iz filma TruJu je uvela SiČejndž. Obje opcije su jednako na početku služile za događaje i posebne prilike, da bi počele da se koriste za prenos kriminalnih dela i samoubistava. Fejsbuk danas ima velike "izazove" sa sadržajem korisnika koji prenose ubistva, samoubistva i silovanja.

U filmu se, kaže anonimac iz Fejsbuka, dobro prikazuje upravo to što se danas događa na internetu.

– "Krug" nudi pogled na zlu stranu društvenih medija dok nam se Mark Zakerberg istovremeno predstavlja kao simpatični prijatelj. Za to vreme prikuplja podatke o nama da bi na njima zaradio – piše Gardijan.

Društvena mreža u "Krugu" se zove "TruJu", a život u njoj liči na život zaposlenih u Fejsbuku. I ovdje imaju ogroman kampus koji je luksuzan i dopušta im da u njemu praktino žive – hrane se, vežbaju, odmaraju, igraju igrice, druže… Sve to da bi bili što produktivniji u radno vreme i da bi što više doprinosili zaradi firme.

– I u Fejsbuku su svi euforični i srećni što su deo firme, to je ludost – opisao je zaposleni koji kaže da su to metode kojima se ljude uverava da su srećni jer "imaju sve što im treba" dok su cele dane na poslu.

– Što se tiče prikupljanja podataka o svima i svemu, to se već događa. To nije nekakav zamišljeni scenaro iz filma, to je realnost – rekao je izvor za Gardijan.

– Ako kontrolišeš informacije, možeš da kontrolišeš i ljudske misli i ponašanje. Fejsbuk to upravo radi nama. Zakerberg vodi Fejsbuk. Zašto bi hteo da uđe na primer, u trku za predsednika? On već jeste predsednik sveta.

Izvor: 100posto.hr

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter