Izvor:
10.05.2017 u 23:26
0

VREME OTKUCAVA: Zemljotres koji bi mogao da odnese hiljade života! (VIDEO)

Vodeći stručnjaci za zeljotrese poslali su alarmantno upozorenje da bi rased San Andreas mogao da se nalazi na ivici razornog zemljotresa koji bi pogodio područje Los Anđelesa i južne Kalifornije.

Tomas Džordan, direktor Centra za zemljotrese Južne Kalifornije, rekao je da je rased u kritičnom stanju i da bi potres mogao da usledi prilično brzo. San Andreas se nalazi na granici Severnoameričke i Pacifičke tektonske ploče i od 1857. i zemljotresa magnitude 7.9 stepeni Rihterove skale nije bilo snažnog potresa na tom području.

Rased je jedan od mnogih koji razdvajaju tektonske ploče koje se kreću u približno istom smeru prema severu, ali Pacifička je brža, što znači da se između njih stalno stvara veliki stres. Džordan je upozorio da je stanje u sistemu San Andreas izuzetno napeto.

“Južni deo raseda izgleda kao da je zapet i spreman za pucanje”, rekao je u govoru na konferenciji o zemljotresima u Kaliforniji.

Pohvalio je napore čelnika u Los Anđelesu koji rade na tome da grad što spremnije dočeka eventualnu katastrofu. Radi se na jačanju konstrukcije starijih zgrada, a osnažuje se i snabdevanje vodom i telekomunikaciona infrastruktura. Ipak, posledice razornog zemljotresa bi mogle da budu ogromne.

Scenario koji je objavljen pre 8 godina predviđa da bi u slučaju zemljotresa od 7.8 Rihtera na ovom delu raseda bilo čak 1.800 mrtvih, a materijalna šteta iznosila 213 milijardi dolara.

24sata.hr

Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter