Izvor:
11.05.2017 u 16:06
0

REŠILI GA SE DA SAD NE BI DOŽIVELA SUDBINU SFRJ: Zašto je Tramp smenio direkotra FBI?

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o smeni direktora FBI-a Džejmsa Komija počela je da es kuva tokom prošlog vikenda, otkriva u velikom insajderskom izveštaju iz Bijele kuće "Njujkork tajms", čiji novinari navode da je Tramp pobesneo kada je čuo što je sada smenjeni šef federalne policije rekao tokom svog prošlonedeljnog davanja iskaza pred senatskim odborom za pravosuđe.

– Osećam blagu nelagodu kada pomislim da smo možda na neki način uticali na ishod izbora, izjavio je Komi tokom svedočenja o FBI-jevoj istrazi afere s imeilovima tadašnje demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton. Tramp je to doživeo kao da je rekao kako oseća nelagodu ako je na bilo kakav način njemu samom pomogao da pobedi na izborima.

Prema ljudima iz najužeg kruga američkog predsednika, Tramp je otvoreno govorio o Komijevoj smeni barem nedelju dana. Uprkos prigovorima nekolicine njegovih saradnika o tome kako bi takva odluka odjeknula u javnosti i činjenici da ne zna koga bi umjesto Komija postavio na čelo federalne policije, rogoborenje protiv direktora FBI-a je ubrzo preraslo u plan da ga zaista najuri. Vrhunac je sve dosegnulo dok je Tramp na svom imanju u Nju Džersiju gledao nedjeljne političke "tok soove" na vodećim televizijama.

Želim ga se rešiti

Već u ponedeljak Tramp je svojim ljudima obznanio: "Kontaktirajte ga, želim ga se rešiti!". Pritom je neprestano dovodio u pitanje njegovu sposobnost: saradnicima je ponavljao, da 's njim nesto nije u redu', otkrilo je nekoliko lica koja su sudelovala u tim razgovorima.

Službena verzija, koju je u sredu ponudila zamenica portparola Bele Kuće Sara Hakabi Sanders Nešto je drugačija. Prema njoj, zvaničnici Ministarstva pravosuđa su zapravo inicirali Komiijevo razrešenje, učinili su to u sredu zbog "zlodela" U vođenju istrage protiv Hilari Klinton, A Tramp je na kraju prihvatio samo njihovu preporuku.

Istovremeno, Hakabi Brusils je priznala da je Tramp smenu Komiija razmatrao od prvog dana na dužnosti predsednika, šta je ipak bliže varijanti koju neslužbeno prepričavaju Trampovi saradnici. Oni navode da je Tramp direktorom FBI nezadovoljan mesecima, i da se u ponedeljak iz Nju Džersija u bijelu kuću vratio odlučan da nešto učini po tom pitanju.

Uski krug

Isprva je Tramp, Inače poznat po svojoj navadi da vlastite odluke; preispituje Pred širim Krugom saradnika, savjetnika sam prijatelja, ideju O smjeni Komeija zadržao u uskom krugu, pa je ljutnju prvo iskalio u razgovoru sa potpredsjednikom Majkom Pensom, šefom pravne službe u Beloj kući Donaldom Mekganom i vlastitim zetom Džaredom Kušnerom. Jaredom Kušnerom. Svi su mu oni rekli da se u načelu slažu da Komi zaslužuje otkaz.

Razgovarao je i ova Keithom Schillerom, da svojim dugogodišnjim osobnim tjelohraniteljem, koji je trenutno na placi u Bijeloj kući, A koji je kasnije U središnjicu FBI dostavio omotnicu a Trumpovom odlukom O Comeijevoj smjeni. Sama cinjenica da je Tramp za ovu zadužio BAS Schillera govori u kolikoj je mjeri Odluka o smjeni osobne naravi, navodi NIT.


Pronicljivi Benon

Glavni Trampov strateg Stiven Benon, poznat kao žestok kritičar FBI, doveo je u pitanje trenutak u kojem je Tramp naumio da donese odluku, smatrao je da zbog burnih reakcija koje je naslućivao smenu, treba odgoditi. Slično je Trampu rekao sam šef osoblja Bele Kuće Reins Preibus, premda je konačno stao Iza njegove odluke; kada je shvatio da nema šanse da bude promenjena.

Nikome nije rekao

Oni su se učinili sam već u ponedeljak ujutru odluka je bila konačna, ili većina Trampovih saradnika, uključujući njegovo osoblje za odnose s javnošću, nije znala za nju skoro do poslednjeg trenutka. Tako se, na primer, samo sat vremena pre objavljivanja Informacije o Komijevoj smeni, jedan funkcioner zadužen za komunikacije I Strateško planiranje šalio kako da konačno može malo odahnuti jer su i ponedeljak i sam utorak, za razliku od skoro svakog dana od Trampove pobede bili mirniji nego obično. Kao što je poznato, sat vremena posle usledio je najveći haos od početka Trampovog mandata. Dodatni problem predstavljala je činjenica da, uz izuzetak Benona, niko u Beloj kući nije očekivao takvu buru, ponajmanje od demokrata, za koje su bili uvereni da će pozdraviti smenu direktora FBI, koji je uništio izborne šanse njihove predsedničke kandidatkinje.

Slom živaca

Novinari Su pokušavali da dobijem bilo je kakvo pojašnjenje, ili zavladao je muk. Tramp se povukao na večeru, A onda, Kako piše Vašington post, dok je gledao televiziju, dobio je slom živaca, kad je shvatio da ga na skoro svim kanalima napadaju, a nije bilo nikoga da ga ne brani.

Pa zar je moguće da imamo celu vojsku, ljudi u odnosima sa javnošću, a svi na televiziji izvještavaju samo negativno o meni, besneo je, iako vlastitim ljudima nije dao vremena da pripreme bilo je kakvu smislenu obranu. Hoću svoje ljude u etru – naredio je Tramp nekoliko sati nakon šta se sve počelo odvijati.

Presica u grmlju

– Ovo Je Bila Najveća PR katastrofe otkad sme došli u bijelu kucu, A Sve se odvijalo pred predsednikovim ocima, opisao je kasnije svoj utiske jeden od činovnika iz Zapadnog krila.

Odluku o smjeni direktora FBI Tramp je službeno obrazložio načinom na koji je privedena istraga protiv Hilari Klinton, što je, priznaju to i u samoj Beloj kući, krajnje ironična argumentacija s obzirom da je Tramp u niz navrata javno hvalio Komija baš zbog tog i takvog vođenja istrage.

Veze sa Rusima

Tramp je otvoreno govorio i o rusima: "Jako cenim što ste me u tri navrata izvestili da ja nisam predmet istrage, naveo je Tramp, a zvaničnici Bele kuće priznaju da je ta rečenica samo još jedan dokaz predsednikove opsednutosti istragom za koju smatra da je usmerena protiv njega i sprovošenja njegovg programa.

Poludeli predsednik

"Njujork tajms" nadalje navodi da je možda ključni trenutak u kojem su odnosi Trampa i Komija počeli voditi prema konačnom ishodu došao u martu, kada je Tramp putem Tvitera optužio svog prethodnika Baraka Obamu za prisluškivanje.

Komi je bio zaprepašten optužbama.

Naš predsednik je izvan kontrole. Poludeo je, rekao je saradnicima, prema pisanju "Njujork tajmsa.

Nedugo potom i javno je rekao da FBI nema baš nikakvih dokaza koji bi podupirali Trampovu tezu.

Izvor: jutarnji.hr
Foto: Twitter/thehill,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter