Izvor:
14.05.2017 u 12:41
0

IZBORI U NEMAČKOJ: Ankete favorizuju Angelu Merkel

U Severnoj Rajni-Vestfaliji (NRV) danas se održavaju najvažniji pokrajinski izbori, čiji ishod može odrediti pravac saveznim izborima u septembru, a ankete pokazuju da bi u NRV demohrišćani, kancelarke Angele Merkel mogli da pobede.

Prema političkom barometru nemačke televizije ZDF, dan uoči izbora, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove bi u NRV mogla da osvoji 32 odsto glasova, a Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca 31 odsto glasova.

Krajem marta razlika u korist SPD u NRV bila je čak 11 odsto, ali "list se okrenuo" i socijaldemokrate bi u svojoj "tvrđavi" i pokrajini kojom su čak neprekidno 39 godina vladali, danas mogle da izgube od Merkelove.

U borbi za svaki od 13 miliona glasača NRV, pobeda CDU bi bila tesna, ali odlučujuća, dok bi poraz SPD i njenog kancelarskog kandidata Šulca mogao biti veoma gorak.

Analitičari ukazuju da bi, ukoliko on danas doživi debakl, to moglo značiti da su mu izgledi da na saveznim izborima pobedi Merkelovu, premali.

Šulc bi u svojoj pokrajini NRV, u kojoj živi i najveći broj stranaca i ima najveći broj provala u stanove, mogao doživeti poraz, svoj treći pokrajinski ove godine, posle koga bi, smatraju analitičari, u Berlinu u borbi sa "državnom kraljicom" bio bez šansi.

Ni u nemačkim medijima Šulc ne nalazi više tako puno prostora, kao pre nekoliko meseci, kada je izabran na čelo SPD i slavljen kao nosilac nade socijaldemokrata i mesija, tako da cela priča oko "šulcomanije" izgleda, kao da je pri kraju.

U Nemačkoj izgleda kao da skoro nijedan "nosilac nade" nije tako brzo "kapitulirao" kao Šulc, čiji su politički stavovi-za šta se zalaže i protiv čega je- za mnoge u magli.

Merkelova je, međutim, pobedila svog "izazivača" Šulca na svim važnim frontovima.

Nemci, pokazuju istraživanja, veruju njoj više nego njemu, zato što ona ima ugled u svetu i iskustvo, poseduje sposobnost za sprovođenje odluka, pregovaračke moći, poštenje, poverenje, dobro zna da sarađuje sa "teškim partnerima" – ruskim, američkim i turskim predsednicima…

Današnji izbori se nazivaju i "mali savezni izbori", pošto je NRW, najmnogoljudnija nemačka pokrajina sa više od 18 miliona stanovnika iz koje dolazi čak svaki peti savezni birač.

Proporcionalno značaju je i nervoza u vezi sa ishodom izbora u NRV velika i to ne samo u Diseldorfu, već i u Berlinu, kažu analitičari.

Svi su izgledi da bi u Diseldorfu, glavnom gradu NRV, posle izbora mogla da bude formirana vlada "velike koalicije" između demohrišćana Merkelove, čiji je tu nosilac izborne liste Armin Lašet i socijaldemokrata, Martina Šulca, koje predvodi Hanelore Kraft, aktuelni šef pokrajinske vlade.

Osnovno pitanje je da li će Kraft, koja je do sada vladala zajedno sa partijom Zeleni, uspeti i u novoj koaliciji da ostane šef vlade ili će to mesto, kako se čini, morati da prepusti Lašetu, što bi bio ogroman uspeh Merkelove.

Ukoliko u Disledorfu bude formirana vlada "velike koalicije", onda bi se smelo pretpostavljati da i na saveznim izborima ne bi trebalo da bude promena i da će u vladi u Berlinu i u narednom četvorogodišnjem mandatu ostati isti politički partneri – Merkelova i socijaldemokrate, ocenjuju analitičari.

Kada je reč o NRV, pokrajini smeštenoj na zapadu Nemačke i granici prema Holandiji i Belgiji, ona je ovih dana šarena od izbornih "bildbordova" i političkih slogana, obećanja, ideja, vašara ponuda "za svakoga ponešto" i osmeha političara.

Ova pokrajina "Krupovog čelika", muzike, isprepletanih auto-puteva, Rajne i njenih kanala i najbogatjih Nemaca, pokazuje sav pluralizam političkih ideja i pravaca u Nemačkoj, pa tako za glas danas vrbuju i oni, koji nemaju nikakve šanse da uđu u parlament u Diseldorfu.

Sa "bildbordova" se Nemcima, Osim Kraftove i Lašeta, smeše i marksistički revolucionar i kubanci gerilac Ernesto Če Gevara i predstavnici Nemačke komunističke partije, koja poziva za glas protiv bogatih u Nemačkoj i njihovih političara, izlazak Nemačke iz NATO, smanjenje radnog dana, mir sa Rusijom, bolji život ljudi sa margine društva…

Izvor: tanjug.rs
Foto: Twitter/NDL Editor

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter