Izvor:
04.06.2016 u 16:25
0

OPADA SENA, ALI PANIKA OPSTAJE: Muzeji premeštaju umetnička dela!

Vodostaj reke Sene u Parizu jutros je nešto opao po prvi put u poslednjih nedelju dana, nakon što je prethodnih dana Sena na više mesta probila branu, a vodostaj se približio svom 30-godišnjem maksimumu, javljaju francuski mediji.

Trenutno vodostaj iznosi 6,07 metara iznad uobičajenog nivoa, pokazuju podaci francuske Hidrometeorološke službe, a prenela je agencija AFP.

Vodostaj je toliko iznosio i u petak naveče, nakon čega je porastao na 6,09 metara, što je izazvalo uvođenje vanrednih mera. Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine. Rekordan vodostaj Sene u Parizu je zabeležen 1910. godine i iznosio je 8,62 metra.

Zbog poplava su u Parizu zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prestonice, uključujući muzeje i parkove, javili su lokalni mediji. Muzeji Luvr i Orsej su zatvoreni za posetioce, a zaposleni su počeli da premeštaju umetnička dela sa nižih na više spratove kako bi izbegli oštećenja usled nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini-La Sorbon. Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćaj svih brodova osim onih koji učestvuju u naporima spasavanja.

Jake padavine izazvale su poplave od Francuske pa sve do Ukrajine, izazvavši ukupno 15 ljudskih žrtava. U Francuskoj je u poplavama poginulo dvoje ljudi, na jugu Nemačke je život izgubilo deset ljudi, dve osobe su poginule u Rumuniji, a jedna u Belgiji. Pored toga, poplave su zahvatile i Austriju, Holandiju i Poljsku.

Tanjug
Foto: Twitter/ZSchneeweiss

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter