Izvor:
21.05.2017 u 13:40
0

ROJTERS TVRDI: SEVERNA KOREJA IMA JEDINICU ZA SAJBER NAPADE!

Najveća severnokorejska obaveštajna agencija ima posebnu ćeliju "Jedinica 180" (Unit 180) koja je verovatno odgovorna za neke od najsmelijih i najuspešnijih sajber napada, prenosi Rojters pozivajući se na osobe prebegle u Južnu Koreju, zvaničnike i stručnjake za bezbednost interneta.

Severna Koreja okrivljena je prethodnih godina za niz onlajn napada, uglavnom na finansijske mreže u SAD, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

Stručnjaci za sajber bezbednost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli da povežu Severnu Koreju sa sajber napadom virusom "VonaKraj" koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati "otkup" kojim je zahvaćeno više od 300.000 komjutera u 150 zemalja ranije ovog meseca.

Pjongjang je te optužbe nazvao "besmislenim".

Srž optužbi protiv Pjongjanga je njena povezanost sa hakerskom grupom "Lazarus" koji se povezuje sa prošlogodišnjim sajber napadom na centralnu banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milion dolara, i napadom na holivudski studio kompanije "Soni" 2014. godine.

Američka vlada optužila je Severnu Koreju za hakerski napad na Soni, a pojedini američki zvaničnici rekli su da tužilaštvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.

Međutim, nisu pronađeni ubedljivi dokazi, a nisu podignute ni krivične optužbe.

Severna Koreja je negirala odgovornost za napade na studio "Sonija" i banku.

Bivši profesor informatike Kim Heung-kvang, koji je prebegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Severnoj Koreji, tvrdi da je sajber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizovala "Jedinica 180" koja je deo Generalnog izviđačkog biroa, najveće obaveštajne agencije Pjongjanga u inostrantsvu.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter