Izvor:
22.05.2017 u 15:23
0

TRAMP PRVI PREDSEDNIK SAD NA NAJSVETIJEM MESTU U JERUSALIMU!

Američki predsednik Donald Tramp danas će doputovati u Izrael, a biće prvi predsednik SAD koji će tokom svog mandata obići Zid plača, najsvetije mesto na kojem Jevreji mogu da se mole, a nalazi se u istočnom Jerusalimu.

Tramp će tokom posete pokušati da pronađe put ka postizanju izraelsko-palestinskog mira, u čemu njegovi prethodnici nisu uspeli, dok on tvrdi da bi to moglo biti lakše nego što "ljudi misle", prenosi AFP.

U posetu Izraelu američki predsednik stiže iz Saudijske Arabije, koja mu je bila prva destinacija na prvoj međunarodnoj turneji otkako je počeo mandat, i gde je islamske lidere juče pozvao da se suoče sa ekstremizmom.

Prema planu, Tramp bi u Tel Aviv trebalo da doputuje danas po podne a, uoči razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, obići će dva simbolična mesta u Jerusalimu, svetom gradu muslimana, hrišćana i Jevreja.

Najpre će obići Crkvu svetog groba, sagrađenu na mestu gde hrišćani veruju da je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, a potom je predviđena njegova poseta Zidu plača, ili Zapadnom zidu, koja je izazvala polemiku pre Trampovog polaska iz Vašingtona, kada su zvaničnici SAD odbili da kažu da li taj zid pripada Izraelu.

Izraelski premijer izjavio je da će Jerusalim uvek biti glavni grad Izraela.

"Celom svetu poručujem na najjasniji mogući način – Jerusalim je bio i uvek će biti prestonica Izraela. Hramova gora i Zid plača će ostati pod izraelskim suverenitetom", rekao je sinoć Netanijahu, uoči Trampove posete.

Izraelski premijer rekao je ranije da će tema razgovora s Trampom biti napori za postizanje mira.

"Razgovaraću sa predsednikom Trampom o načinima da dodatno ojačamo prvo i najače savezništvo sa SAD. Mi ćemo jačati bezbednosne odnose, koji svakodnevno jačaju, i razgovaraćemo na načinima za unapređenje mira", rekao je Netanijahu.

On je, takođe, ukazao na značaj uključivanja Jerusalima u Trampovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupio na predsedničku dužnost, nakon što se Tramp izgleda udaljio od svojih predizbornih obećanja da će premestiti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao da će premestiti ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i da će priznati taj grad kao prestonicu Izralea.

U nastavku turneje, Tramp će se sutra, kako je najavljeno, sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu na Zapadnoj obali, posetiće memorijalni kompleks Jad Vašem izgrađen u spomen žrtvama Holokausta, a održaće i govor u Izraelskom muzeju.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter