Izvor:
23.05.2017 u 04:07
0

Savet bezbednosti UN o Severnoj Koreji: Osuda raketne probe, pooštravanje sankcija!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oštro je danas osudio najnoviju raketnu probu Severne Koreje i poručio da će insistirati da sve zemlje pojačaju sankcije protiv Pjongjanga.

U jednoglasno usvojenom saopštenju koji je podržala Kina, za koju AFP napominje da je saveznik Pjongjanga, Savet bezbednosti UN je naveo da je naložio svom komitetu za sankcije da udvostruči napore i sprovede niz oštrih mera usvojenih prošle godine.

Savet bezbednosti UN se složio da treba "preduzeti dalje značajne mere, uključujući i sankcije" da bi se Severna Koreja primorala da promeni kurs i okonča "svoje izuzetno destabilizujuće ponašanje".

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata na zahtev Japana, Južne Koreje i SAD.

Ovo saopštenje je skoro identično saopštenju usvojenom prošle nedelje, napominje AFP.

Prethodno su Ujedinjene nacije pozvale Severnu Koreju da prekine sa testiranjem balističkih raketa kako bi otvorila put ka razgovoru sa svetskim silama.

"Takve akcije prete regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", ocenio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik posle najnovije probe balističke rakete, koju je Pjongjang izveo u nedelju.

On je pozvao Severnu Koreju da zaustavi dalja testiranja raketa i omogući prostor za razmatranje nastavka "smislenog dijaloga", preneo je AFP.

"Jasno je da Severna Koreja otvoreno prkosi rezolucijama Saveta bezbednosti ubrzavanjem svojih aktivnosti testiranja balističkih raketa", rekao je Dižarik.

Raketa "pukguksong 2", lansirana iz Severne Koreje u nedelju, letela je oko 500 kilometara i postigla visinu od 560 kilometara, pre nego što je pala u Tihi okean, a severnokorejski mediji najavili su nove raketne probe i u budućnosti.

tanjug.rs
Foto: Twitter/newyorkcityinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter