Izvor:
05.06.2016 u 04:58
0

ISTRAGA O POŽARU U CRKVI: Evo kada će biti poznati prvi podaci

Njujorški vatrogasci i dalje među zidinama crkve Svetog Save na Menhetnu sprovode istragu kako bi utvrdili uzrok požara koji je 2. maja, par sati nakon uskršnje liturgije, progutao unutrašnjost i krov te srpske crkve u SAD, rekao je otac Đokan Majstorović.

– Istragu će završiti sledeće nedelje, a četiri do pet nedelja posle toga trebaće im da urade analizu i provere sve što su prikupili. Na osnovu toga doneće zaključak i reći šta misle šta je uzrok požara – rekao je za agenciju Beta otac Đokan.

Prema njegovim rečima, vatrogasci rade veoma temeljno, zaštitili su ceo prostor kako se niko ne bi povredio, a prilaz crkvi i porti strogo je zabranjen.

Otac Đokan je dodao da njegova kancelarija nije uništena, a ostala je i arhiva crkvene knjige, knjige venčanih, krštenih i umrlih. On je naveo i da je voda kojom je gašen požar uništila deo bogate crkvene biblioteke.

Prema njegovim rečima, pripadnici srpske zajednice u Njujorku, ali i šire, danas na liturgije i krštenja mogu da dolazi u protestantsku i grčku ckvu koje se nalaze nedaleko od crkve Svetog Save.

– Imamo mesto gde da se Bogu molimo, protestanti su nam dali jednu lepu crkvu gde se okupljamo nedeljom, a radnim danima, kada su krštenja, venčanja i crkveni praznici službe držimo u grčkoj ckrvi. Navikavamo se na ono što se mora – rekao je otac Đokan.

Prema njegovim rečima, grčka pravoslavna crkva je jako blizu Crkve Svetog Save, desetak minuta pešice, na 8. aveniji i 24. ulici.

Crkva Svetog Save spomenik je kulture izgradjen 1855. godine. Pre 75 godina u ime SPC kupio ju je vladika Nikolaj za 30.000 dolara. Za znamenitost Njujorka proglašena je 1968. godine, a 1982. je upisana u američki Nacionalni registar istorijskih mesta.

Izvor: Beta
Foto: Facebook/Embassy-of-Serbia-in-the-United-States

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter