Izvor:
24.05.2017 u 18:31
0

NEOBIČNI DETALJI ŽIVOTA, UBICE IZ MANČESTERA: Mnogi su iz Libije dolazili ispranih mozgova, u Abedija nitko nije sumnjao!

Britanske vlasti identifikovale su bombaša samoubicu koji je u Mančester Areni ubio 22 osobe. Zove se Salman Ramadan Abedi (22). Sirijskog je porekla sa prebivalištem u Mančesteru.

Bombaš samoubica poznat je odranije sigurnosnim službama i verovatno nije djelovao sam, objavila je u sredu britanska ministarka unutašnjih poslova Amber Rud.

Rud je takođe rekla da je "iritira" činjenica, da su se informacije o istrazi napada američke sigurnosne službe plasirale u javnost pre nego što je britanska policija bila spremna da ih objavi.

"Izgleda moguće, verovatno, da on ovo nije učinio sam tako da sigurnosne službe i policija nastavlja da prati tragove kako bi osigurali da prikupe sve informacije", rekla je Rud za BBC radio.

Upitana, da li je Abedi već od ranije bio poznat bezbednosnim službama, rekla je: "Sigurnosne službe znaju mnogo ljudi, to ne znači da se očekuje da uhapse svakoga ko im je poznat, ali ovo je neko za koga su znali od ranije i sigurna sam da ćemo znati više kada se ova istraga završi".

Rud je također kazala kako je "britanska policija bila vrlo jasna" da želi odsad da kontroliše talas informacija. "Bila sam vrlo jasna s našim (američkim) prijateljima da se to ne sme ponoviti".

Britanska policija objavila je i da je rasporedila dodatni broj policajaca na ulicama Londona i da će rasporediti i vojsku, njih do 3.800 u gradovima širom Britanije kod ključnih mesta. To se u Londonu odnosi na Bakingemsku palatu, Dauning strit, ministarstva i Vestminstersku palatu.

Britanska premijerka Tereza Mej kazala je u utorak da se nivo pretnje sada smatra kritičnom, što znači da se radi o "neposrednoj opasnosti" od napada.

I pre nego što je Abedi Bio identifikovan, pojedini članovi libijske zajednice u Mančesteru počeli su špekulisali je li napadač jedan od njihovig, možda čak jedan od mladića koji se borio U Libiji 2011. godien, te se iz rata vratio besan i sa traumama.

Ne, Čini se da niko nije posumnjao U mladoga Abedija, rodjenog u Velikoj Britaniji, povučenog, pobožnog mladica, koji je uvek iskazivao poštovanje prema starijima.

– Salman? Ne mogu verovati, šokiran sam. Bio je miran dečko, uvek mi se obraćao s poštovanjem. Njegov brat Ismail je vrlo otvoren i susretljiv. Ne bih nikada za njega rekao da je sposoban ovo da uradi, rekao je jedan od pripadnika libijske zajednice u Mančesteru.

Njihov Otac Ebu Ismail ugledna je ličnost.

– Ima divan glas, njegovi su momci naučili Kuran napamet. Abu Ismail biće snažno potresen kada sazna. Uvek je govorio protiv džihadističke ideologije, a ovo šta radi Islamska Država nije čak niti DŽihad, to je kriminal. Porodica će biti skrhana.

Otac bombaša samoubojice trenutačno nije u Mančesteru sam vjeruje, se da je u Tripoliju. NJegova supruga Samila je u Mančesteru. Imaju Još dvoje dece, majko Hashema sam kcer Jomanu.

Izvor: jutarnji.hr
Foto: Arhiva, Twitter/KSGGeog, Twitter/mikegalsworthy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter