Izvor:
25.05.2017 u 14:17
0

KINESKE VLASTI LIKVIDIRALE DESET AGENATA CIA: Amerikanci vrbovali i Kineze razočarane u vlast!

Kineske vlasti likvidirale su najmanje deset agenata američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) osujetivši obaveštajne operacije SAD u Kini, piše Njujork tajms pozivajući se na izjave bivših američkih operativaca.

Poznati američki list piše da je u periodu od 2010. do 2012. godine između 18 i 20 doušnika CIA ubijeno ili zatvoreno u Kini. Jedan od njih ubijen je naočigled svojih kolega u dvorištu jedne od vladinih zgrada, navodi list.

Prema informacijama bivših činovnika, SAD su vrbovale doušnike u "samoj dubini birokratije" Pekinga.

Neki od njih su bili državljani Kine, koji su se, kako je smatrala CIA, razočarali u kinesku vladu. Ipak, početkom 2011. godine priliv obaveštajnih informacija iz Kine je počeo da se smanjuje.

CIA i FBI su pokrenule zajedničku istragu o ovom pitanju. Jedan od izvora "Njujork tajmsa" saopštio je da je ona vođena pod šifrovanim nazivom "Medojed" iz tajne kancelarije u Severnoj Virdžiniji.

Pojedini istražitelji su bili uvereni da su kineske vlasti uspele da otkriju šifru uz pomoć koje je CIA komunicirala sa svojim izvorima. Drugi su smatrali da postoji „krtica" u samoj obaveštajnoj upravi.

Krug osumnjičenih, navodi list, suzio se na jednog čoveka – bivšeg saradnika odeljenja CIA koji je kontrolisao delatnost u Kini. Ipak, dovoljan broj dokaza za njegovo hapšenje nije prikupljen. Prema rečima izvora, on sada boravi u drugoj azijskoj zemlji.

Agencije CIA i FBI nisu komentarisale navode Njujork tajmsa.

POGLEDAJTE MOĆNU KINESKU ARMIJU:

Izvor: Informer
Foto: Twitter/kencampbell66, Twitter/witsnewsdotcom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter