Izvor:
24.05.2017 u 23:25
0

SEVERNA KOREJA IZ SFRJ ORGANIZOVALA NAPADE ŠIROM SVETA: Jugoslavija bila teror poligon Pjongjanga!

Bivša Jugoslavija bila je jedan od glavnih centara u kojima je severnokorejska tajna služba planirala svoje akcije i odakle ih je izvodila

Naravno, ne postoji gotovo nijedan događaj u svetu koji nema bar neku povezanost s nama – slično je i sa događajima u Severnoj Koreji. Naime, saznanja japanskih i južnokorejskih istražitelja pokazala su da je bivša Jugoslavija bila jedan od glavnih centara u kojima je severnokorejska tajna služba planirala svoje akcije i odakle ih je izvodila.

Dok su građani ondašnje velike Jugoslavije 29. novembra 1987. godine slavili Dan republike, iznad Burme se dešavala prava drama. Avion južnokorejske avio-kompanije KAL na liniji broj 858 iz Abu Dabija za Seul, sa 115 putnika i članova posade, survao se u more nakon eksplozije u vazduhu.

Istragom je bilo ustanovljeno da je bomba bila napravljena u Beogradu, odakle su je do mesta polaska aviona odnela dva agenta severnokorejske tajne službe.

Za akciju obaranja aviona KAL 858 spoljna obaveštajna služba Severne Koreje izabrala je dvoje agenata – sedamdesetogodišnjeg Kim Sung Ila i dvadesetogodišnju devojku Kim Hjunhi. Nakon što su završili višemesečnu obuku u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, njih dvoje su se uputili prema Evropi s lažnim dokumentima u kojima je stajalo da su otac i ćerka iz Japana koji su krenuli u turističko razgledanje Starog kontinenta. Njihova lažna imena bila su Šiniči Hačija i Majumi.

U Evropu su došli preko Moskve, a prvo neprijatno iznenađenje imali su na aerodromu u Budimpešti, gde su ustanovili da ih nije sačekao agent iz tamošnje ambasade. Kolima odlaze za Beč, gde nekoliko dana provode u kupovini. Tu im u jednoj korpi za otpatke u parku dostavljaju kartu za let Beograd-Bagdad.

kurir.rs
foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter