Izvor:
05.06.2016 u 16:26
0

POPLAVE U FRANCUSKOJ: Ugrožen severni deo države

Nabujala reka Sena u Parizu se danas povukla pošto je prethodno vodostaj porastao na najviši nivo u poslednje tri decenije, ali je pažnja sada usmerena na druga područja Francuske gde raste opasnost od poplava.

Vodostaj Sene u francuskoj prestonici je počeo da pada sa jučerašnjeg vrhunca od 6,10 metara, pa je do jutros u osam časova pao na 5,77 metara, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva zaštite životne sredine, prenela je agencija AFP.

Upozorenja na opasnost od poplava su, međutim, izdata za dva okruga u severnoj francuskoj pokrajini Normandiji, iako su od sinoć ublažena sa "crvenog" na "narandžasti" alarm.

Nacionalna hidrometeorološka služba predviđa da će kiša i danas padati u većem delu zemlje. Vlasti okruga Sen-Maritim u Normandiji navode da poplave zasad nisu izazvale veću štetu. U nekim delovima Normandije je zabranjen saobraćaj a, iako je u gradu Ruen na severu zemlje porastao vodostaj Sene, ta reka ipak nije probila nasipe.

U Parizu su i dalje, treći dan zaredom, zatvoreni muzeji Luvr i Orsej, koji se nalaze na suprotnim stranama reke Sene. Njihovo ponovno otvaranje je planirano za utorak. Ti muzeji su zatvoreni kako bi zaposleni pred naletom vode mogli da spasu umetnine tako što će ih iz podruma i nižih spratova premestiti na više spratove.

Širom Evrope je u poplavama stradalo najmanje 18 ljudi, a bujice su obarale drveće, blokirale puteve i železničke pruge i zarobile ljude u svojim kućama.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter