Izvor:
30.05.2017 u 02:16
0

TRAMP ZAVRŠIO PRVO PUTOVANJE: Njegovo ponašanje zbunilo svet! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp je u subotu završio svoje prvo prekomorsko putovanje. Osim što je prvog dana svoje devetodnevne turneje sa Saudijskom Arabijom zaključio ugovor o oružju vredan 110 milijardi dolara, nije u potpunosti jasno koje je još konkretne ciljeve postigao.

Ono što je Tramp uspeo da dobije je vreme i odlaganje odluke o ostanku SAD unutar Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Čini se da nije ostavio baš dobar utisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je kasnije izjavila da SAD nisu pouzdani partneri i Evropljanima je poručila "da se uzdaju sami u sebe".

Tramp se sada vraća kući, gde će morati da se suoči sa produbljivanjem skandala o vezama svojih saradnika sa Rusijom. Sajt "Politiko" je izvukao pet najbitnijih detalja koji bolje objašnjavaju Trampovo putovanje:

1. Tramp preferira sastanke jedan na jedan

Izgledalo je da je Tramp uživao u prvoj etapi svog putovanja, kada je posetio Saudijsku Arabiju, Izrael i Vatikan. U Saudijskoj Arabiji je boravio u pozlaćenoj palati gde je bio okružen plemstvom. Postigao je dogovor težak 110 milijardi dolara i veliki deo vremena govorio o svojim omiljenim temama: o bezbednosti i terorizmu.

Ali, u Briselu i na Siciliji, Tramp je morao da se sretne s kolegama koji su velikim delom protiv njegove politike. Odlučio je da im ne da ono što žele, bilo da je reč o finansiranju u vezi sa NATO ili odluke o ostanku unutar Pariskog klimatskog sporazuma, piše Telegram.hr.

2. Neugodni susreti u Evropi

Tramp je uživao u Vatikanu sa papom u društvu svoje supruge Melanije i ćerke Ivanke, bio je miran, pun poštovanja kad je dodirnuo zid plača, ili pak kad je došao u globalni centar za borbu protiv ekstremizma u Saudijskoj Arabiji.

U Evropi je imao i više neugodnih susreta, što je propraćeno nizom fotografija, na kojima se neobično rukuje sa francuskim predsednikom Makronom, a tu je i snimak koji prikazuje kako gura crnogorskog premijera Duška Markovića.

Na zajedničkoj fotografiji učesnika samita G7, Merkelova je skrenula pogled dok je stajala pored Trampa koji je gledao u pod.

3. Zapravo se dogodilo malo toga

Neki američki zvaničnici privatno su Trampovu malu turneju nazvali potpuno beskorisnom. Zapravo je malo toga odlučeno, a što se tiče samita G7, i predsednik Veća Evropske unije Donald Tusk nazvao je ovo okupljanje "najtežim samitom G7" jer je stigao Tramp koji traži repozicioniranje SAD.

Učesnici su bili spremni da popuste Trampovim zahtevima kako bi ga zadržali unutar klimatskog sporazuma iz 2015. Krajnji rezultat je bio sledeći: šestoro od sedam učesnika su potvrdili snažnu predanost Pariskom sporazumu, a Tramp nije. On je rekao kako će konačnu odluku doneti sledeće nedelje.

4. Konačno je zauzeo stav o sankcijama Rusiji

I dok po pitanju klimatskog sporazuma nije bio jasan, Tramp je bio dosta konkretniji u vezi sa sankcijama protiv Rusije. Njegov glavni ekonomski savetnik Gari Kon sugerisao je prvo u Briselu da Bela kuća još nema stav o sankcijama koje su nametnute Rusiji zbog aneksiranja Krima 2014. Ali, onda je u petak novinarima izneo stav da ne odustaje od sankcija Rusiji.

– Ne spuštamo sankcije Rusiji. To bi verovatno izgledalo kao da jačamo Rusiju – rekao je.

Konačno saopštenje sa samita G7 potvrdilo je ovakav tvrd stav prema Rusiji.

5. Barem je nakratko izbegao probleme kod kuće

Dok je bio na putovanju, Tramp nije imao nijednu konferenciju za medije. Tako je srušio jednu tradiciju američkih predsednika koji su tokom velikih putovanja razgovarali s novinarima. Ostalih šest lidera koji su bili na samitu G7 nakon završetka su održali pres-konferenciju, ali je Tramp već tada krenuo u američku pomorsku bazu. Tamo se zahvalio svojoj supruzi Melaniji što mu se pridružila i govorio je o svojoj "istinski istorijskoj nedelji.”

Izvor: Blic.rs
Foto: YouTube Printscreen/Based Patriot, Twitter/MichaelDelauzon

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter