Izvor:
28.04.2016 u 03:33
0

VELIKA PRETNJA RUSIJI: Američki najsavremeniji borbeni avioni sleteli u LITVANIJU

Dva najsavremnija aviona američke aviacije F-22 sletela su danas u Litvaniju, kao čin demonstracije sile i podrške baltičkim zemljama koje su zabrinute zbog ruskih vojnih manevara.

Baltičke države i Vašington su gnevni zbog ponašanja ruskih aviona protekle dve nedelje. Jedan avion je izvodio "simuliran napad" u blizini američkog ratnog broda, dok je drugi proleteo samo 50 metara od izvidačkog aviona SAD, piše Rojters.

Ta dva aviona tipa F-22 sletela su početkom ove nedelje u Rumuniju. Prethodno su iste letelice bile na "gostovanju" u Poljskoj i Estoniji, koje su takođe zabrinute zbog ruskih vojnih ambicija.

Lovce F-22 je gotovo nemoguće uočiti na radaru i na njima je primenjena toliko napredna tehnologija da je američki Kongres zabranio kompaniji Lokid Martin, koja ih proizvodi, da ih prodaje drugim zemljama.

Avioni su u vazduhu iznad Litvanije proveli 20 minuta, izvodeći razne akrobacije nakon čega ih je na zemlji dočekala šefica države Dalija Gribauskajte.

"Bez prozivanja bilo koje zemlje u okruženju, želim da kažem da niko nema pravo gura svoj nos ovde", rekla je Gribauskajte novinarima.

Predsednica je dodala da je to "demonstracija modernih načina SAD u zaštiti naše teritorije". Litvanija, Estonija i Letonija su bivše republike Sovjetskog Saveza a danas su članice NATO-a.

One su, nakon ruske intervencije u Ukrajini, tražile od NATO-a da rasporedi do 5.000 vojnika kao preventivnu meru, ali taj zahtev je "još u procesu razmatranja".

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/PumpTechLtd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter