Izvor:
14.06.2017 u 03:14
0

SVET JE IMAO OSAM SVETSKIH ČUDA: Poslednje je otkriveno na Novom Zelandu! (VIDEO)

Mesto davno izgubljenog "osmog svetskog čuda" možda je ponovo pronađeno na Novom Zelandu, prenose svetski mediji.

Naime, ružičaste i bele terase jezera Rotomahana na Severnom ostrvu, bile su velika turistička atrakcija početkom 19. veka i ljudi su izdaleka dolazili da ih vide.

Verovalo se da su uništene vulkanskom erupcijom 1886. i više niko nije mogao da nađe čak ni mesto na kojem su se nekada nalazile, jer tačne koordinate nisu nigde zapisane.

Međutim, jedan geolog je 2010. pronašao davno izgubljen dnevnik u kom je opisana lokacija terasa.

U poslednjih 12 meseci proveli smo 2.500 sati u traženju terasa. Uvereni smo da smo pronašli tačnu lokaciju. Bliže smo joj nego bilo ko drugi u poslednjih 130 godina", kaže Reks Ban, član ekspedicije.

Dnevnik je pronašao dr Saša Nolden i to u švajcarskom gradu Bazelu. Pripadao je dr Ferdinandu fon Hohšteteru, čuvenom geologu koji je radio na istraživanju zemljišta u Novom Zelandu.

Međutim, jezerska oblast se posle njegovog boravka u Novom Zelandu drastično promenila, zbog erupcije obližnjeg vulkana Taravera.

Nakon pronalaska dnevnika, istraživači su koristili razne složene geološke metode u potrazi i svoj rad objavili u "Žurnalu Kraljevskog društva Novog Zečlanda".

Oni pišu da su terase najverovatnije bile prekrivene pepelom tokom erupcije i da su ležale barem 10 metara ispod površine tla pored jezera.

Neko bi rekao da ih je vulkan uništio, ali dr Nolden i Ban veruju da su netaknute iako za to još nemaju dokaz.

Oni smatraju da bi ponovo mogle da budu zaštitni znak Novog Zelanda i u svojoj potrazi imaju podršku lokalnog Tuhurangi plemena.

Indepedent
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter