Izvor:
25.06.2017 u 13:05
0

SAD: DEMOKRATE OPTUŽILE TRAMPA DA JE SAKRIO PRIHODE!

Više od 200 demokrata u Kongresu tvrdi da je američki predsednik Donald Tramp prekršio ustavna ovlašćenja pristankom da primi uplate od svojih stranih poslovnih transakcija.

Njihova žalba će biti spojena sa druge dve parnice u kojima se tvrdi da su predsednikovi poslovni interesi prekršili ustavnu "klauzulu o primanjima" – odredbu za koju predsednikovi advokati tvrde da je u ovom slučaju preširoko tumačena.

Momenat kada je Donald Tramp položio zakletvu i obećao da će podržati ustav bio je i momenat kada su ga demokrate u Kongresu optužile da ga je prekršio, preneo je Glas Amerike.

– On je flagrantno i otvoreno prekršio klauzulu o primanjima – rekao je demokratski senator Ričard Blumental.

Ta klauzula daje Kongresu ovlašćenje da odobri uplate iz inostranstva izabranim zvaničnicima, a demokrate smatraju da Tramp nije bio transparentan u tom smislu.

– Ne možemo da se složimo sa onim što ne znamo – ne možemo da se složimo sa nečim što Donald Tramp krije – kazao je Blumental.

Potencijalni konflikt interesa u odnosu na presednikove biznise širom sveta povod je za ove tri parnice.

Elizabet Vidra iz Centra za poštovanje ustava navodi da ovde nije reč "o pristupu "sve ili ništa" u smislu zadržavanja finansijskih beneficija koje prima".

– On jednostavno mora da sledi Ustav i da se prvo obrati Kongresu, što nije učinio – istakla je ona.

Međutim, Tramp se usprotivio na Tviteru, rekavši da njegovi biznisi nisu u suprotnosti sa presedničkim položajem.

I advokat koji je podneo tužbu na još jednu parnicu vezanu za "klauzulu o primanjima" rekao je za Glas Amerike da se ta klauzula ne odnosi na Trampa.

– Poslovati sa nekom stranom zemljom ili stranom kompanijom ne potpada pod "klauzula o primanjima" i to je verovatno preširoko tumačenje koje tužitelji ne mogu da prevaziđu – ističe Set Baret Tilman sa Univerziteta Mejnut.

– Oni pokušavaju da se domognu predsednikovih poreskih prijava. Sledeći korak za njih bi bio opoziv – kaže Tilman.

Demokratski kongresmen Džeri Nadler navodi da je malo presedana za ovakvu parnicu jer se "prethodni predsednici nisu ni izdaleka usuđivali da testiraju to pitanje".

Izvor: Tanjug

Foto: Twitter/New York Daily News‏Verified account

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter