Izvor:
28.06.2017 u 00:59
0

Danijel Server: Putinov čovek usporavaće Srbiju na putu za EU!

– Jasno je da će Nikolaj Patrušev agresivnije usporavati Srbiju na putu ka EU: svi političari koji se zalažu za članstvo Srbije u Uniji moraju da imaju dobru bezbednosnu zaštitu.

Tako je imenovanje novog "ruskog čoveka" na Balkanu komentariše Danijel Server, profesor na američkom Univerzitetu "Džon Hopkins" i ekspert za političke prilike na našem poluostrvu.

Podsećamo, prethodnih dana preneo priču briselskog portala "Politiko", koji vidi Nikolaja Patruševa kao novog "specijalnog izaslanika" Kremlja za Srbiju i Balkan. Petrušev, iskusni bezbednjak, nekadašnji direktor ruskog FSB (naslednika KGB) i Putinov bliski saradnik, u javnosti je najpoznatiji kao kreator aneksije Krima 2014. godine. U Srbiju je poslednji put dolazio nakon izbijanja skandala sa ruskim špijunima koji su navodno organizovali državni udar u Crnoj Gori, a bili su, navodno, stacionirani u Beogradu.

Na pitanje šta će ovo imenovanje doneti Balkanu, Server nema dilemu:

– Jasno je da ono donosi agresivna zalaganja za blokiranje novog širenja NATO, usporavanje priključivanja EU, i čak destabilizaciju zemalja koje se ne budu držale moskovske linije – smatra analitičar.

Na pitanje da li se i Srbiji sprema sličan agresivni pristup, profesor odgovara: "Prilično je agresivno kada Srbiju koristite kao platformu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori".

– Nisam siguran ni da je to najgore što smeraju. Svaki uspešni pro-EU političar u Srbiji mora da ima dobru bezbednosnu zaštitu – upozorava Server.

On zatim objašnjava da Rusiju "vode KGB diplomci koji se trude da ponovo ožive dane svoje slavne dane".

– Rusija je sila koja slabi i očajnički napada u pokušaju da ponovo stekne ulogu supersile koju je imala u vreme Sovjetskog Saveza. Ovi pokušaji će propasti jer je ruska vojna, ekonomska i politička moć nedovoljna da odgovori tom zadatku, ali može da napravi dosta štete na tom putu – kaže Server.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter