Izvor:
18.07.2017 u 17:51
0

Pobunjenici u Ukrajini proglasili novu državu!

Proruski pobunjenici koji ne priznaju zvanični Kijev saopštili su danas da stvaraju novu "državu", koja će preuzeti teritoriju Ukrajine.

Država bi trebalo da se formira nakon referenduma i zvala bi se Malorusija, što je ime iz carskog doba Rusije i korišćeno je da opiše prostor današnje Ukrajine, piše AFP, dodavši da takva država nema temelja u realnosti i ne može da uspe.

Lider pobunjenika Aleksandar Zakarčenko predstavio je "ustav" i rekao da su predstavnici samoproglašenih "Narodnih republika" Donjeck i Lugansk, kao i predstavnici drugih regiona, došlo do dogovora da "objave uspostavljanje nove države, koja je naslednik Ukrajine".

Dokument, koji je objavila novinska agencija pobunjenika, navodi da bi Donjeck postao glavni grad, a Kijev bi dobio statu "istorijskog i kulturnog centra".

Vlasti u Kijevu u sukobu su sa proruskim pobunjenicima od 2014. godine, a konflikt je do sada odneo oko 10.000 života.

Za sada nije jasno zašto su pobunjenici odlučili da predlože ovakav plan, ali to verovatno za cilj ima da "pogura" njihov slučaj u zastalim mirovnim pregovorima, ocenjuje AFP.

tanjug.rs
Foto: Facebook/hindustantimes, osce.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter