Izvor:
23.07.2017 u 03:28
0

Kisljak od danas više nije ambasador Rusije u SAD!

Ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak, koji se našao žizi javnosti zbog njegovih sastanaka sa saradnicima američkog predsednika Donalda Trampa, okončao je danas svoj mandat na toj funkciji, objavila je danas ruska ambasada u Vašingtonu.

"Ambasador Sergej I. Kisljak je 22. jula 2017. godine završio mandat u Vašingtonu. Do dolaska njegovog naslednika, otpravnik poslova biće njegov zamenik Denis V. Gončar", navodi se u saopštenju, prenela je agencija Tas s.

Ruska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da će novi ambasador u Vašingtonu biti zamenik ministra spoljnih poslova Anatolij Antonov.

Krajem juna, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo da Kisljak napušta poziciju ambasadora u Vašingtonu posle devet godina i da je u pitanju "unapred planirana redovna rotacija".

Ovim povodom se tada na Fejsbuku oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Strani novinari mi celu noć pišu i zovu me tražeći da potvrdim da Kisljak napušta Vašington u julu. Kako kažu, bivši američki ambasador u Rusiji (Majkl) Mekfol svima priča o tome", napisala je Zaharova.

Zaharova je istakla da odluku o ambasadorima, odnosno njihovom povratku u zemlju ili postavljenima, donosi ruski predsednik.

"To se radi rutinski čim se imenuje novi ambasador… Ako je doneta odluka o imenovanju novog ambasadora u SAD (cela procedura traje nekoliko meseci, tako da tu nema mesta spontanosti), onda će Sergej Kisljak koji je radio u SAD devet godina otići u istoriju bilateralnih odnosa kao osoba koja je učinila sve moguće za njihov razvoj, čak i u najtežim periodima", istakla je ona.

Kisljak (66) se našao u središtu pažnje kada je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je imao kontakte sa ruskim ambasadorom i pre nego što je zvanično stupio na dužnost.

I sastanak Kisljaka i Džefa Sešonsa, sadašnjeg ministra pravde u toku kampanje 2016. podgrejao je sumnju o ruskoj umešanosti u predsedničke izbore, a Sešons tvrdi da je sastanak imao veze samo sa dužnostima u Senatu i da nije imao nikakve veze s kampanjom.

CNN je u martu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade, objavio da američka obaveštajna služba smatra da je Kisljak jedan od "vrhunskih ruskih špijuna", a te navode je snažno demantovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter