Izvor:
23.07.2017 u 23:38
0

ŠTAJNMAJER: „Turski predsednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu“!

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer optužio je danas turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da "kroji zemlju po svom ukusu" i pozvao strance u Nemačkoj da poštuju pravila koja vrede u toj zemlji.

"Turski predsednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu. Ostaci opozicije i kritičara se trpaju u zatvor", rekao je Štajnmajer.

On je u intervjuu za javni servis ZDF ocenio da aktuelna politika Ankare šteti građanima Nemačke s turskim korenima kojih je oko tri miliona.

"Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili", rekao je nemački predsednik.

Istovremeno, pozdravio je nove smernice nemačke politike prema Turskoj, koje je pre nekoliko dana najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

"Ono što se događa u Turskoj ne možemo u tišini gledati. Radi se i o samopoštovanju Nemačke", rekao je Štajnmajer, koji je kao ostale zemlje u kojima postoje "autoritarne strukture" naveo Mađarsku i Poljsku.

Nemački predsednik pozvao je strane državljane u Nemačkoj da poštuju tradiciju te zemlje i njena pravila, da uče nemački jezik i integrišu se u društvo.

On je dodao da će, prema njegovim procenama, integracija izbeglica koje su u poslednje vreme stigle u Nemačku trajati "nekoliko decenija".

Na pitanje da li još smatra SAD pouzdanim partnerom, Štajnmajer je rekao kako "još nikada u istoriji nije vladalo toliko nesigurnosti" u odnosima između Berlina i Vašingtona, ali je dodao kako "SAD nije samo trenutna politika i administracija".

Gabrijel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava i dodao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske.

On je naglasio da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

Telegraf
Foto: Wikipedia/rtvi.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter