Izvor:
25.07.2017 u 18:29
0

Zaoštravanje odnosa: Kina i SAD na pragu novog „Hladnog rata“!

Kina je danas pozvala Sjedinjene Američke Države da zaustave "neprijateljske" i "opasne" vojne letove nakon što su dva kineska borbena aviona presrela američki izviđački avion u nedelju u u međunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora.

Kinesko ministarstvo odbrane navelo je da je potez pilota kineskih aviona bio "legalan, neophodan i profesionalan", prenosi AFP.

"Američki vojni avioni koji se približavaju kineskoj granici i izvode izviđanje ugrozili su nacionalnu bezbednost Kine, narušili kinesko-američku vazdušnu i pomorsku bezbednost ugrozili ličnu bezbednost oba pilota", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Kako se dodaje, američka strana mora odmah da obustavi takve nebezbedne, neprofesioalne i neprijateljski opasne vojne aktivnosti i preduzme praktične mere koje bi doprinele pozitivnoj energiji za razvijanje kinesko-američkih vojnih odnosa.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je juče rekao da se jedan od kineskih aviona približio američkom velikom brzinom iza i ispod, a zatim usporio i povukao, zbog čega je pilot EP-3 preuzeo evakuativnu akciju.

Dejvis je akciju kineskog pilota nazvao nebezbednom.

"Ovo nije karakteristično za normalno bezbedno ponašanje koje vidimo kod kineske vojske. Postoje presretanja koja se regularno dešavaju u međunarodnom vazdušnom prostoru, a velika većina njih je izvedena na bezbedan način. To je bio izuzetak, ne norma", rekao je Dejvis.

tanjug.rs
Foto: Twitter/witsnewsdotcom, Twitter/Jerusalem_Post

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter