Izvor:
11.08.2017 u 01:18
0

ZARAŽENA JAJA I U RUMUNIJI: Povučeno na milion kontaminiranih kokošijih jaja!

U Rumuniji je otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.

Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Nemačke, preneo je AFP.

Rumunska veterinarsko-zdravstvena služba je objavila da se nijedno od tih jaja nije našlo u prodaji.

Holandska policija uhapsila je ranije danas dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja je ovih dana povučeno sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka.

Tužioci su u saopštenju naveli da su sproveli pretrese na osam lokacija u Holandiji i Belgiji, u okviru kojih su konfiskovali automobile, blokirali bankarske račune i zaplenili nekretnine.

Pretresi su sprovedeni na lokacijama povezanim sa firmom Čikfrend, koja je navodno koristila isekticid, kao i kod potencijalnih dobavljača.

Fipronil je popularan insekticid za tretiranje lkućnih ljubimaca na buve i krpelje, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu izazvati oštećenje organa.

Telegraf.rs

Foto/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter