Izvor:
13.08.2017 u 22:01
0

BUKTE POŽARI ŠIROM PORTUGALA: Zatražena pomoć EU!

Više od 3.000 vatrogasaca bori se i danas sa šumskim požarima širom Portugala, a ta zemlja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koje preti da se proširi s obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.

Služba za vanredne situacije Portugala saopštila je da je juče izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok je 6.500 vatrogasaca pokušavalo da ih stavi pod kontrolu, prenosi danas Rojters.

Postoji bojazan da bi mnogi od juče lokalizovanih požara mogli da danas ponovo buknu, pod uticajem popodnevnih jakih vetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter