Izvor:
14.08.2017 u 03:19
0

Poljska: Stotine ljudi došlo u šumu da je brane od seče!

Na stotine aktivista za zaštitu životne sredine iz nekoliko evropskih zemalja okupilo se danas u drevnoj poljskoj šumi u Bjalovježi protiveći se odluci vlade da ona bude posečena.

Ova poslednja evropska prašuma koja se nalazi na listi Svetske baštine Uneska predmet je žestokog političkog spora oko seče koju je naložila konzervativna vladajuće stranke Pravo i pravda.

Aktivisti za zaštitu životne okoline i Evropska unija protive se seči, dok poljska vlada tvrdi da je to neophodno da bi se izborili sa najezdom insekata štetočina.

U šumi su se poljskim aktivistima priključile kolege iz Nemačke, Holandije, Češke i drugih evropskih gradova, preneo je AP.

Poljska je krajem jula saopštila da će nastaviti sa sečom šume, uprkos naredbi Evropskog suda pravde da se to zaustavi.

Evropski sud pravde je prethodno naredio Poljskoj da obustavi seču drevne šume do konačne presude u sporu sa EU.

Vladajuća stranka u Poljskoj je dozvolila da se poveća seča u toj šumi, koja se nalazi sa obe stane poljsko-beloruske granice, a kao razlog navela je borbu protiv najezde insekata "potkornjaka".

Ekolozi, ipak, smatraju da je to izgovor kako bi se povećala eksploatacija drveta zbog profita i tvrde da vlasti hoće da poseku ne samo zaražena stabla, već i zdrava, od kojih su neka stara i 100 godina.

Umesto njih, biće zasađeno mlado drveće.

Protivnici seče strahuju da će ta šuma, složeni ekosistem u kome obitavaju bizoni, detlići i mnoge druge vrste, biti pretvorena u nešto što će zapravo biti plantaža drveća.

Tanjug

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter