Izvor:
23.06.2016 u 22:32
0

VELIKA BRITANIJA NEODLUČNA: Ishod ISTORIJSKOG REFERENDUMA krajnje NEIZVESTAN!

U Velikoj Britaniji danas se održava istorijski referendum o ostanku ili izlasku te zemlje iz EU, na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, a čiji je rezultat, koji prate političari i mediji širom sveta, krajnje neizvestan.

Pitanje na referendumu, koji bi mogao u značajanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope, glasi: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Birališta su otvorena u sedam sati, a biće zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu. Prema rezultatima ankete, koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja BMG, 67 odsto anketiranih reklo je da će "definitivno glasati", a 12 odsto da će "verovatno glasati".

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je predvodio kampanju za ostanak Britanije u Uniji, sinoć je uputio poslednji poziv glasačima uoči referenduma. Uz podršku bivšeg premijera Gordona Brauna, i Džona Mejdžora, lidera liberalnih demokrata, Kameron je pozvao birače da na prvom mestu misle na ekonomiju i radna mesta.

Bivši gradonačelnik Londona i jedan od lidera kampanje za izlazak Britanije iz EU, Boris Džonson, izjavio je da je za njega današnji referendum o ostanku ili izlasku zemlje iz Unije važniji od njegove budućnosti u politici.

Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da se nada da će Britanci izabrati da ostanu u EU, ali i da će se Evropa, ako odluka bude drugačija, time pozabaviti na "racionalan način".

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se nada da će Britanci glasati za ostanak u EU i poručila da bi volela da, nakon Bregzita, svi porazgovaraju o budućnosti bloka – ne samo šest država osnivača ili samo članovi evrozone.

Referendum u Britaniji je tema koja dominira u medijima širom sveta. Ukoliko Britanci izglasaju izlazak iz EU, Velika Britanija će izgubiti uticaj na globalnom nivou, pišu danas kineski mediji. Kineska vlada se nije otvoreno izjasnila o referendumu, ocenivši da je to "unutrašnje pitanje" te zemlje, ali u diplomatskim krugovima postoji jasna podrška kampanji za ostanak u Uniji, piše kineski Global tajms.

Izvor:Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter