Izvor:
26.09.2017 u 03:02
0

Španski državni tužilac ne isključuje hapšenje predsednika Katalonije!

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je danas da isključi mogućnost hapšenja predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Madrid smatra nelegalnim.

"Pravno gledano, mogu se ispunuti uslovi za hapšenje (Pudždemona). To je odluka koja je moguća, ali nismo razmotrili da bi trebalo da je donesemo", rekao je Masa.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova, prenosi AFP.

Masa je rekao da bi Pudždemon mogao biti uhapšen zbog zlopotrebe javnih fondova – zločin za koji je predviđena zatvorska kazna.

Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove nedelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter