Izvor:
01.10.2017 u 12:48
0

Katalonci u redovima čekaju otvaranje birališta!

Stotine građana Katalonije od ranog jutra stoji u redovima ispred birališta kako bi glasalo na referendumu o nezavisnosti tog bogatog španskog regiona koji centralna vlast u Madridu smatra neustavnim.

Rojters javlja da su neki građani blokirali vrata biračkih mesta, u slučaju da policija pokuša da spreči glasanje.

Biračka mesta otvaraju se, kako je najavljeno, u devet sati po lokalnom vremenu, odnosno u sedam po Griniču, ali još uvek nije izvesno da li će glasanje biti i održano.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u poslednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još pre svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijsksih vozila, prenosi Rojters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Španske vlasti zaplenile su prethodno glasački materijal, ali lokalni mediji javljaju da se na nekim biralištima nalaze nove glasačke kutije.

Katalonski list "Vangardija" javio je juče, pozivajući se na tvrdnje radija "RAD1", da je španska policija ušla i u telekomunikacioni i tehnološki centar katalonske vlada, ali policija i MUP nisu potvrdili racije, naveo je Rojters.

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju da održe referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju "brane" biračka mesta različitim aktivnostima.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter