Izvor:
01.10.2017 u 13:01
0

Od danas je u Austriji zabranjeno nošenje burki!

Zakon o zabrani pokrivanja lica sutra stupa na snagu u Austriji, i od tada svako, ko u javnosti nosi odeću koja mu pokriva lice, može biti kažnjen sa 150 evra.

O zabrani, koja se u Austriji naziva i "zabranom burki", informišu flajeri koji su napravljeni na nemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku. Takođe su o stupanju na snagu zakon informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska verska zajednica.

Ko od nedelje bude nosio burke ili drugu odeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom. Prema zakonu, ako osoba, na zahtev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhapšena radi utvrđivanju identiteta, te je posledica i kazna.

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim verskim zakonima.

– Ako se prihvata sloboda vere mora se prihvatiti i vidljivost vera – poručio je Nekaz.

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o „prevelikom zahvatu u civilne slobode“. Austrijska policija najavila je da će, u primeni zakon, biti posebno „senzibilna“.

Austrijska vlada je, iako u narodu zakon biva nazvan „zabranom burki“, isti formulisala verski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i traicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, lekari i radnici u nekim poslovima.

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc posebno se, na mestu ministra za integraciju i spoljne poslove, zalagao za usvajanje ovog zakona.

– Ko u Austriji nosi nikab ili burku, mora računati na posledice – poručio je Kurc još pre nedelju dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPO) istakla je da Nikab i burka predstavljaju fundamentalističko tumačenje vere.

Zbog novog zakona, koji stupa na snagu, mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter