Izvor:
04.10.2017 u 19:08
0

Lavrov ogorčen na Amerikance: „Zbog vas gubimo vojnike, nećemo vam ostati dužni“!

Vašington igra opasnu igru i podstiče teroriste u Siriji da napadaju snage ruske i sirijske vojske. Moskva na takve agresivne korake neće ostati dužna, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U intervjuu za arapski list "Ašark al-Avsat", koji je dao uoči posete saudijskog kralja Salmana Moskvi, prvoj u istoriji, Lavrov je istakao da američka koalicija i tzv. "sirijski pobunjenici" koje finansira Pentagon kontinuirano deluju na način koji ide u korist Islamskoj državi i ostalim terorističkim grupama.

– U nekim slučajevima, ove snage organizuju "slučajne" udare na snage sirijske vojske, posle kojih kao po pravilu dolazi do ofanzive Islamske države. U drugim slučajevima, ohrabruju ostale teroriste da napadnu Damask i vrše fatalne provokacije protiv našeg vojnog osoblja – rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova podvukao je da Vašington ima dvostruke standarde u Siriji, i iskritikovao SAD pojasnivši da ne postoje "dobri i loši teroristi".

– Ako se vodite dvostrukim aršinima, delite teroriste u loše i veoma loše, prisiljavate ostale da uđu u vašu ratnu koaliciju na osnovu isključivo političkih motiva, zaboravljate na međunarodno pravo i rezolucije UN, ond je nemoguće govoriti o uspehu vaše borbe protiv terorizma – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije istakao je da učešće ruskih snaga u sirijskom sukobu ne obezbeđuje samo nacionalne interese Rusije, već takođe čuva stabilnost u regionu, i dodao da danas nije dovoljno samo pobediti teroriste na zemlji, već mnogo zavisi od uspeha u diplomatskim pregovorima.

– Svi akteri treba da odustanu od geopolitičkih ambicija i u potpunosti se posvete uspostavljanju stabilnosti i bezbednosti u Siriji kao i na celom području Bliskog istoka i severnog dela Afrike. Nemoguće je "ubiti" terorizam samo vojnim sredstvima, duboko smo uvereni u to. Prednost našeg stava i naše politike je u tome što nismo vođeni ličnim interesima, i što nemamo skrivene agende kao neki drugi – rekao je ruski ministar.

Lavrov je pozvao na ukidanje sankcija sirijskim vlastima predsednika Bašara el Asad u cilju povratka mira i stabilnosti u Siriji, i pohvalio delovanje Irana u postizanju mira i borbi protiv terorista.

Ruski ministar je o odnosima Moskva-Vašington rekao da ruska strana "nije odgovorna za tekuće pogoršavanje odnosa" optužujući prethodnu američku administraciju predsednika Baraka Obame.

Prema njegovim rečima, Rusija pokazuje uzdržanost prema Vašingtonu pod novom administracijom Donalda Trampa, ali da ponekad mora da "reaguje, posebno zbog neprijateljskim sankcije koje su SAD uvele Rusiji".

Lavrov se dotakako i sankcija zbog navodnog mešanja Rusije u američki izborni proces.

– Forsiranje Rusije kao žrtvenog jarca za sopstevene neuspehe je nešto na šta samo navikli. Mi se nismo mešali ni u jedne izbore na ovom svetu, a kamoli ne u američke, a to što neko u Vašingtonu ne želi da prizna rezultate i volju američkog naroda, pa zbog toga sramotno iskorišćava rusku kartu.. to je veoma tužno – rekao je Lavrov, prenosi RT.

Šef ruske diplomatije istakao je i da agresivno ponašanje Amerike u pogledu uvođenja sankcija neće ostati bez odgovora, ali izrazio nadu da će se "dozvati pameti u Vašingtonu, i zaustaviti konfrontaciju sa Rusima".

S obzirom da su rusko-američki odnosi trenutno na samom dnu, potencijal za zajedničku saradnju uzalud propada, iako Moskva konstantno insistira na zajedničkom radu sa SAD, kaže Lavrov.

– Potencijal za rusko-američku saradnju u međunarodnim odnosima je ogroman, iako je u mnogim aspektima nerazvijen. Dugo smo urgirali kod naših partnera iz Vašingtona, insistirali da uspostavimo pravi odnos saradnje, naročito u oblasti borbe protiv terorizma i ostalim opasnim izazovima, poput borbe protiv razvoja oružja za masovno uništenje, sajber-zločina i trgovine narkoticima – istakao je Lavrov.

blic.rs
Foto: Twitter/Interpreter_Mag, Twitter/New York Daily News, Twitter/Al Jazeera Balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter