Izvor:
12.10.2017 u 03:03
0

STRAH OD NUKLEARNOG NAPADA: Crveni alarm na univerzitetu „Havaji“!

Službenici Univerziteta Havaji upozorili su svoje studente da budu spremni na mogući nuklearni napad od strane Severne Koreje. Mejlovi sa uputstvom šta raditi u slučaju takvog napada poslati su juče svim studentima u 10 kampusa Univerziteta, piše „Njuzvik“.

„U svetlu zabrinutosti oko raketnih proba Severne Koreje, državne i federalne agencije obezbeđuju informacije o nuklearnim pretnjama i šta raditi u malo verovatnom nuklearnom napadu i u slučaju radijacije“, navodi se u mejlu pod naslovom „U slučaju nuklearnog napada“.

Kako dalje stoji, studenti će u takvom slučaju slediti uputstva američke državne agencije za vanredne slučajeve. Ukoliko se oglase sirene, studenti će morati da nađu sklonište na licu mesta. U mejlu je priložena i prezentacija havajskog Ministarstva odbrane o severnokorejskoj pretnji.

Ovaj mejl je izazvao niz reakcija, što studenata – što profesora. Dok su neki na „Tviteru“ ostavljali poruke poput: „Umreću“, drugi su rekli da će baciti taj mejl jer ne žele negativne poruke u svom inboksu. Nekoliko korisnika je postavilo emotikone sa izrazom panike.

Oglasili su se i profesori.

„Toliko od radnog mesta u raju“, napisala je Dajen Desirto, profesorka prava.

“Živimo na ivici”, rekla je Helen Spaford, koja predaje entomologiju.

Portparol Univerziteta Dan Mejsenzal je u mejlu koji je uputio “Njuzviku” preuzeo odgovornost za poruku upozorenja studentima i izvinio se zbog “svake bespotrebne brige koju je možda uzrokovao”. Mejsenzal je dodao da je taj mejl bio “standardan” – škole šalju slična upozorenja za vulkanske erupcije, cunamije, uragane i slično, ali priznaje da je naslov poruke bio neprikladan.

On je istakao da Univerzitet već mesecima prima pitanja od članova svoje zajednice o mogućem napadu.

Havajski univerzitet nije, međutim, jedina škola koja je zabrinuta zbog potencijalnog napada. U avgustu je havajska služba za vanredne situacije rekla zvaničnicima da bi trebalo da počnu sa vežbama u slučaju nuklearnog napada u vrtićima i osnovnim školama.

Iako zvaničnici ističu da je verovatnoća nuklearnog napada na Havaje mala, zabrinutost stanovnika nije bez osnova. Tenzije između SAD i Severne Koreje traju već duže vreme, retorika lidera dve zemlje – Donalda Trampa i Kima Džong Una – se zaoštrava, a stručnjaci su u međuvremenu ocenili da severnokorejski projektil može stići do Havaja za oko 20 minuta i usmrtiti stotine hiljada ljudi.

Blic.rs
Foto: Arhiva/Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter