Izvor:
13.10.2017 u 00:44
0

Nemačka produžava graničnu kontrolu za narednih 6 meseci!

Nemačka je produžila kontrolu pasoša na granici sa Austrijom i na letovima koji stižu iz Grčke za još šest meseci usled zabrinutosti zbog terorističkih napada i ilegalnih migracija, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Evropska komisija prošlog meseca je predložila ukidanje francusko-nemačkog predloga koji bi omogućio trajnije granične kontrole unutar šengenske zone EU.

Nemačka je o svojoj odluci obavestila pismom u sredu Evropsku komisiju, Evropski savet, EU, predsednika Evropskog parlamenta i ministre unutrašnjih poslova država članica šengenskog sporazuma, prenosi Rojters.

Komisija je dozvolila Nemačkoj da kontroliše svoju granicu sa Austrijom u 2015. godini usled talasa migranata koji su pristigli u zapadnu Evropu, a privremena dozvola važi do 11. novembra.

Imigracija će, kako se navodi, biti ključno pitanje na pregovorima Konzervativne partije nemačke kancelarke Angele Merkel, stranke Slobodnih demokrata i nemačke partije Zelenih.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer opravdao je ovaj potez Nemačke istakavši neprestanu zabrinutost po bezbednost i rekao da je potpuno vraćanje na slobodno putovanje unutar šengenske zone uslovljeno poboljšanjem situacije u celini.

U Nemačkoj se u 2016. godini dogodilo pet napada džihadista.

"Radimo snažno na ovome, sve države članice, Evropska komisija i Evropski savet, ali još uvek je pred nama dug put", poručio je Mezijer u saopštenju.

Granične kontrole odnose se i na letove koji u Nemačku pristižu iz Grčke koja je bila izlaz za hiljade migranata iz Iraka i Sirije.

Prema podacima ministarstva koji su izneti u sredu, 140.000 tražilaca azila registrovano je u Nemačkoj od početka 2017. godine.

Kako je prethodno izvestio AFP, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da i ta država produžava kontrolu na granicama, a ministarstvo je kao razlog navelo "kontinuirane" pretnje od terorizma, zbog kojih će te kontrole biti produžene, a koje su uvedene posle napada u Parizu 2015.

Kontrole na granicama sa državama koje se nalaze u šengenskoj oblasti kao što su Italija i Belgija "poštovaće princip proporcionalnosti", saopštilo je francusko ministarstvo u napomenama Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter