parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Nemačka produžava graničnu kontrolu za narednih 6 meseci!

 

Nemačka je produžila kontrolu pasoša na granici sa Austrijom i na letovima koji stižu iz Grčke za još šest meseci usled zabrinutosti zbog terorističkih napada i ilegalnih migracija, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Evropska komisija prošlog meseca je predložila ukidanje francusko-nemačkog predloga koji bi omogućio trajnije granične kontrole unutar šengenske zone EU.

Nemačka je o svojoj odluci obavestila pismom u sredu Evropsku komisiju, Evropski savet, EU, predsednika Evropskog parlamenta i ministre unutrašnjih poslova država članica šengenskog sporazuma, prenosi Rojters.

Komisija je dozvolila Nemačkoj da kontroliše svoju granicu sa Austrijom u 2015. godini usled talasa migranata koji su pristigli u zapadnu Evropu, a privremena dozvola važi do 11. novembra.

Imigracija će, kako se navodi, biti ključno pitanje na pregovorima Konzervativne partije nemačke kancelarke Angele Merkel, stranke Slobodnih demokrata i nemačke partije Zelenih.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer opravdao je ovaj potez Nemačke istakavši neprestanu zabrinutost po bezbednost i rekao da je potpuno vraćanje na slobodno putovanje unutar šengenske zone uslovljeno poboljšanjem situacije u celini.

U Nemačkoj se u 2016. godini dogodilo pet napada džihadista.

"Radimo snažno na ovome, sve države članice, Evropska komisija i Evropski savet, ali još uvek je pred nama dug put", poručio je Mezijer u saopštenju.

Granične kontrole odnose se i na letove koji u Nemačku pristižu iz Grčke koja je bila izlaz za hiljade migranata iz Iraka i Sirije.

Prema podacima ministarstva koji su izneti u sredu, 140.000 tražilaca azila registrovano je u Nemačkoj od početka 2017. godine.

Kako je prethodno izvestio AFP, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da i ta država produžava kontrolu na granicama, a ministarstvo je kao razlog navelo "kontinuirane" pretnje od terorizma, zbog kojih će te kontrole biti produžene, a koje su uvedene posle napada u Parizu 2015.

Kontrole na granicama sa državama koje se nalaze u šengenskoj oblasti kao što su Italija i Belgija "poštovaće princip proporcionalnosti", saopštilo je francusko ministarstvo u napomenama Evropskoj uniji.
 

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Cetvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp - Buđenje
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp - Live
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp - Live
14:00 Koreni
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21.00 Srbija na dlanu
22:00 Letnji kamp - Moja priča
02:30 Posle ručka (R)