Izvor:
15.10.2017 u 00:11
0

PRORADIO NAJBESKORISNIJI AERODROM NA SVETU: Na gradnju dali 330 miliona evra, pa shvatili da avioni tamo uopšte ne mogu da sleću!

Prvi komercijalni avioni trebalo bi uskoro da slete na udaljeno britansko ostrvo Sveta Jelena koje se nalazi 1950 kilometara zapadno od obale Namibije.

Avion iz Južne Afrike trebalo bi da sleti na pistu novog aerodroma i tako prekine agoniju 4255 ostrvljana čija je jedina veza sa svetom dosad bio brod koji je iz Afrike plovio jednom u tri nedelje.

Stanovnici ostrva čiji je najpoznatiji žitelj bio čuveni francuski general, kasnije i car Napoleon Bonaparta, nadaju se da će ova britanska investicija pokrenuti turizam i ekonomiju na ostrvu i konačno ga finansijski osamostaliti pošto se svake godine oslanjaju na 52 miliona funti novčane pomoći koja stiže iz Velike Britanije.

Međutim, britanski mediji su već ovaj projekat nazvali 'najbeskorisnijim aerodromom na svetu'.

Naime, u njega je uloženo 285 miliona funti (330 miliona evra) i trebalo je da bude otvoren još u maju prošle godine, ali zbog prejakog vetra koji konstantno duva preko piste putnički avioni nisu mogli sigurno da sleću.

Posle dorada i dodatnih ispitivanja tokom ovog leta sletanje na Sv. Jelenu je napokon proglašeno sigurnim.

"Dosta sam uzbuđena zbog ovog novog poglavlja u istoriji Sv. Jelene. Sigurna sam da će ovaj prvi let svi pozdraviti", kazala je guvernerka Lisa Filips.

Brod koji je prethodno plovio od Južnoafričke Republike do Svete Jelene zaploviće poslednji put u februaru 2018.

Kako piše Gardijan, prirodna i životinjska raznolikost ostrva, poput kitova koji se okupljaju na njegovoj obali, mogla bi da privuče turiste. Ipak, biće potrebno mnogo više letova kako bi ovaj projekat postao uspešan.

Happytv.rs/Jutarnji.hr
Foto: Twitter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter